Детските градини ще могат да работят отново от 22 май

Апелираме родителите, ако децата могат да си останат вкъщи, каза Красимир Вълчев

11:09 19.05.2020

Детските градини и яслите в страната започват отново да приемат деца от 22 май, петък. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет днес. 

На брифинга стана ясно, че от петък предимно частни детски градини ще отворят, а по голямата част от градините ще заработят от следващата седмица в срок до 1 юни. 

По думите на Ананиев това ще става със строго спазване на противоепидемичните мерки.

Апелираме родителите, ако децата могат да си останат вкъщи, да останат. Епидемията и опасността далеч не са отминали, каза образователният министър Красимир Вълчев. Няма да бъде задължително посещението на детска градина и няма да е обвързано със семейните и детските помощи, обясни още той.

Предвиден е текст, с който се възлага на кметовете и общини да създадат необходимата организация за отварянето им. „Те са най-близко до проблема, свързан със създаване на необходимата организация и те ще имат крайната дума“, каза Ананиев.

Медицинският контрол ще бъде сериозен. За посещение на градина или ясла няма да се изискват задължителните иначе изследвания и бележка за добро общо състояние на детето от личния лекар. При постъпването в първия ден ще се измерва температурата на всяко едно дете с нормален, живачен термометър. Родителите обаче ще трябва да подписват декларация, че са запознати със ситуацията и доброволно пускат детето си.

Предвижда се целево тестване на персонала, за да проследим тенденцията от заболеваемостта, обясни Ананиев. Около 1000 души ще бъдат тествани.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: отваряне | деца | ясли | Кирил Ананиев | епидемия | детси градини

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини