САЩ изпреварват Китай по инвестиции в „зелена“ енергия

Очаква се секторът да отбележи скок след кризата

САЩ изпреварват Китай по инвестиции в „зелена“ енергия

Снимка: Unsplashed

1232 ~ 2 мин. четене
Съединените щати изпревариха Китай като най-привлекателната страна в света за инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и се очаква глобалният сектор за чиста енергия бързо да отскочи въпреки пандемията на коронавирус, показва проучване, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

В годишната класация Топ 40 на пазара на възобновяеми енергийни източници в световен мащаб, изготвяна от компанията за консултантски услуги EY, САЩ се класират на първо място за първи път от 2016 г. насам, следвани от Китай.

Ръстът в САЩ до голяма степен се дължи на краткосрочното удължаване на данъчния кредит за производство на вятърни проекти и планирани инвестиции за 57 млрд. долара за инсталиране на до 30 гигавата (GW) на инсталации от морски вятър до 2030 г., се казва в доклада.

Проектите за вятърна енергия, чието строителство започна през 2016 г., трябва да започнат да функционират до края на годината, за да могат да получат американския данъчен кредит, който се очаква да доведе до скок в инсталациите през тази година.

Растежът на възобновяемите енергийни източници в Китай се забави, тъй като правителството изглежда намалява субсидиите затози пазар. Това, съчетано с намаленото търсене в резултат на COVID-19, доведе до падането на страната на второ място в индекса от първата позиция миналата година, но прогнозите остават оптимистични за дългосрочен растеж, се добавя в доклада.

Франция е класирана на трето място, следвана от Австрия, Германия и Великобритания. Индия пада до седмо място, от третото през миналата година поради предупреждения, че може да пропусне целите си за инсталиране на 175 GW до 2022 година.

Въпреки забавянето на някои проекти поради логистични проблеми на фона на пандемията от коронавирус, се очаква глобалният сектор на ВЕИ да отскочи бързо, тъй като дългосрочните двигатели за инвестиции остават силни, се казва в доклада.

„Имаше много дискусии по въпросите на околната среда, социалните въпроси и управлението по-рано тази година и това, наред с изменението на климата, все още е доминиращият дългосрочен двигател за инвестиции във възобновяеми енергийни източници“, заяви Бен Уорън, ръководител на корпоративните финанси за EY и редактор на доклада.

„В резултат на пандемията нивата на замърсяване са спаднали драстично поради намаления разход на изкопаеми горива. Затова по-големият акцент върху устойчивото дългосрочно енергийно бъдеще работи в полза на чистата енергия, по-специално вятърната и слънчевата енергия, заедно със съхранението “, добавя той.


Подкрепи Economic.bg