Доближаването до търговска сделка прати Dow Jones над 28 000 пункта

Позитивните настроения на пазарите завладяха и европейските борси

Краят на търговската седмица дойде с рекордни нива за някои от водещите световни индекси. Индустриалният Dow Jones достигна рекордни нива в петък, преминавайки 28 000 пункта за първи път, след като икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че Китай и САЩ се приближават до търговска сделка. Индексът приключи търговията с ръст от 222.93 пункта до 28 004.89, начело с акциите на Apple, които бяха най-печелившите от състава на Dow Jones. S&P 500 и Nasdaq също достигнаха до исторически максимуми, след като се изкачиха съответно с 0.77% до 3 120.46 пункта и 0.73% до 8 540.83 пункта.

Позитивните настроения на пазарите завладяха и европейските борси, при което немският индекс DAX прибави почти половин процент към стойността си до 13 241.75 пункта. Въпреки лошите новини от Великобритания, индексът FTSE 100 приключи деня на зелена територия с ръст от 0.14 процента до 73 002.94 пункта. В четвъртък ЕС заведе съдебно дело срещу Обединеното кралство  за това, че не е назначен нов представител в Европейската комисия. Също така икономическите данни за забавяне на потребителските разходи във Великобритания показва, че икономиката губи скорост преди изборите през декември.

Силният интерес към рисковите активи доведе до отлив на инвестиции в златото, което не беше толкова привлекателно за пазарните участници. Ценният метал загуби 0.22% от цената си, като в края на деня се търгуваше при 1 467.70 долара за трой унция. Очакванията за сключване на търговско споразумение между САЩ и Китай повишиха цената на петрола с 1.81 на сто. Печалбите обаче бяха ограничени до малко под 58 долара за барел от притесненията за увеличаващото се предлагане.

Акценти днес

Доклад на ЕЦБ за финансовата стабилност

В началото на седмицата от 11:00 часа Европейската централна банка ще публикува своя доклад за финансовата стабилност в еврозоната. Прегледът върху финансовата стабилност се публикува два пъти годишно и предоставя обзор на потенциалните рискове, които могат да засегнат стабилността в еврозоната. 

Инструмент на фокус - Home Depot

Aкциите на компанията се търгуват при исторически максимум, като очакванията ни са да продължи поскъпването. Пробивът над канала, който приемаме като зона на консолидация ни дава сигнал за покупка. Подкрепа за възходящо движение имаме от формиралата се скрита дивергенция, която е тренд продължаващ модел. Засилване на покупките може да видим при пресичане на сигналната линия и МА на индикатора MACD.

USD/CAD

Валутната двойка се оказа под натиск след като направи обръщаща формация – дивергенция около цена 1.3270. Понижение на USDCAD под 50-периодната средна би засилило продажбите и ще ни даде сигнал за отваряне на къса позиция с цел стойности около 1.3170. Ако видим индикации за засилване на щатския долар може да последва отскачане от подкрепата при 50 SMA и възобновяване на възходящото движение. Поскъпване над 1.3270 би неутрализирало действието на дивергенцията.

Palladium

Достигането до рекордни цени за паладия накара инвеститорите да приберат печалбите си, което започна да отслабва възходящото движение. Виждаме временна подкрепа при 50-периодната средна, но смятаме, че продавачите имат достатъчно сила, за да изпратят цената под $1 600. Низходящо пресичане  на индикатора Стохастик ще даде сигнал за продажба с цел 100-периодната средна.

S&P 500

Оптимистичните нагласи на инвеститорите за търговските отношения между САЩ и Китай изпратиха широкия индекс до исторически максимум. Въпреки добрите перспективи за продължаване на възходящото движение може да видим лека корекция предвид високите стойности на индикатора CCI. Отправна точка при понижение е тренд линията, която вече играе роля на подкрепа. За сериозно понижение и обръщане на тренда може да мислим при пробив под 50-периодната средна.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Фед | борсови индекси | цена на акции | пазар на акции | турски пазар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ