Двойно повече компании се местят от Великобритания в Холандия

Тенденцията е постоянна след референдума за Brexit през 2016 г.

Снимка: БТА
07:40 19.02.2020

Два пъти повече британски компании са започнали работа в Холандия през 2019 г. в сравнение с година по-рано, съобщи в сряда Холандската агенция за чуждестранни инвестиции (NFIA), цитирана от Reuters. Миналата година 78 фирми са избрали да отворят офиси или да преместят операции в страната, като общият им брой след референдума през 2016 г. е достигнал 140.

„Тенденцията представлява удвояване през всяка година на броя на компаниите, които идват в Холандия“, заяви Йероен Нийланд, комисар в NFIA.

Великобритания напусна Европейския съюз през януари. Сега тече преходният период, който е до края на 2020 г. В рамките на този период трябва да се изработи ново търговско споразумение с останалите 27 членове на Блока.

„Несигурността остава, защото никой не знае как ще изглежда сделката, която се договаря. Тази несигурност кара компаниите да търсят други варианти“, казва Нийланд в интервю. „Не е имало забавяне на тази нарастваща тенденция“, добавя той.

Данните на NFIA показват, че в момента  се водят разговори с 425 компании за преместване или разширяване в Холандия, спрямо 175 през 2018 г.

Очаква се 140 фирми да създадат над 4 200 работни места и да инвестират 375 млн. евро през следващите години, посочва агенцията.

Но като отворена икономика със сравнително високо ниво на външна търговия, Холандия е сред най-изложените държави от ЕС на отрицателните въздействия на Brexit, пише Reuters.

Компаниите, създадени там, до голяма степен се занимават с финанси, информационни технологии, медии, реклама, наука за живота и здравеопазването, заяви NFIA.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ