ЕС включи древногръцки скулптури в преговорите за Brexit

Атина настоява Лондон да върне скулптори на 2500 години и вече е получила подкрепа

ЕС включи древногръцки скулптури в преговорите за Brexit

Снимка: БТА

3515 ~ 2 мин. четене

Дългогодишния спор между Великобритания и Гърция за изнесените от англичаните древногръцки артефакти стана част от преговорите за Brexit, пише гръцкият вестник Kathimerini, цитиран от „Фокус“. Атина официално е поставила в Брюксел въпроса да поиска връщането на съкровищата.

Британският музей в Лондон отказва да върне 2500-годишни мраморни скулптури от Партенона, които британският дипломат лорд Елгин изнася от Атина в началото на XIX век, когато Гърция е под османско управление.

Проектопозицията на 27-те страни членки на ЕС за преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство включва искане за „връщане или реституция на незаконно изнесените културни предмети на страните, откъдето произхождат“. В документа не се пояснява за какви точно артефакти става дума, но европейски дипломат посочва, че тези редове са добавени по искане на Атина, с подкрепата на Италия.

Министърът на културата на Гърция заяви миналия месец, че страната му иска да разшири кампанията си за завръщането на скулпторите в Партенона от Лондон и очаква да спечели по-голяма подкрепа от Брюксел в светлината на намаляващото британско влияние след
Brexit.

Реториката между Лондон и Брюксел по отношение на условията на бъдещите им отношения се засили този месец преди преговорите, които трябва да започнат в началото на март.

Британският музей казва, че мраморите, които представляват приблизително половината от 160-метров фриз, украсяващ Храма Партенон от V век преди Христа, са придобити от Елгин по законен договор с Османската империя. Гърция казва, че са били откраднати.

Източник от ЕС, който отказа да бъде посочен, тъй като дискусиите за мандата са поверителни, заяви, че позоваването на откраднати артефакти е включено в проекта на документа още през миналата седмица. Източникът заяви, че също има подкрепа от Кипър и Испания и че, поради опасенията на Гърция за мраморите, страните от ЕС са по-загрижени за незаконната търговия с артефакти чрез лондонски аукционни къщи.

Подкрепи Economic.bg