ЕБВР е готова да увеличи инвестициите си в България

Финансовата институция е окуражена от намеренията на страната да стане част от еврозоната

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
16:24 26.02.2020

Увеличение на инвестициите в България за малки и средни предприятия предвижда Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В съобщение на институцията от днес става ясно, че вицепрезидентът ѝ Ален Пилу започва официалната си визита в България днес.

Банката добавя, че е окуражена да засили инвестициите си в страната заради намерението ѝ в крайна сметка да стане част от еврозоната.

„ЕБВР се радва да види растеж в икономиката на България и усилията ѝ да продължи да работи по структурните си реформи“, обяснява Пилу в становището на банката.

В стратегията на ЕБВР за България в периода 2020-2025 г. влиза подкрепа на конкурентоспособността на българските малки и средни компании чрез подобряване на тяхното управление и помощ в адаптацията към демографските предизвикателства, пред които са изправени. Също така е предвидено финансиране на инфраструктурни проекти, които да подобрят регионалната свързаност и да наложат екологични решения в общините и засилване на устойчивостта на финансовото посредничество.

По време на посещението си в България Пилу ще се срещне с бизнес общността и местните власти в София, Пловдив, Варна и Бургас. Дискусиите му ще са с фокус върху финансовите нужди на българските компании и начините за увеличаване на потока от чужди инвестиции в страната. Банката има намерение и да подкрепи инфраструктурното развитие в ключови общини.

Банката е основен инвеститор в България и към днешна дата е инвестирала близо 4 млрд. евро в българската икономика.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | европари | инвестиции | ЕБВР | финансиране за МСП

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини