ЕК е близо до обявяването на новите капиталови изисквания за банките

Реформата на глобалната банкова система беше договорена със САЩ преди повече от две години

16:22 12.11.2019
Европейската комисия може да предложи новите правила за капиталовите изисквания към банките в ЕС до юни 2020 г. Това обяви еврокомисарят по финансите Валдис Домбровскис, цитиран от Reuters. Реформата беше договорена между ЕС и глобалните партньори, включително САЩ, преди близо две години.

Новото правило „Базел III“ въвежда т.нар. „изходна база“, която има за цел да повиши капиталовите изисквания за финансовите институции в Блока, като целта е да се увеличи способността им да издържат на финансови сътресения. Всяка банка ще трябва да прилагат такъв модел на кредитен риск, който няма да може да се различава силно от по-консервативните модели, зададени от финансовите регулатори.

Валдис Домбровскис заяви, че Европейската комисия има за цел да направи предложение „през второто тримесечие на 2020 г.“, за да превърне тази реформа в законодателство. Той призова регулаторните органи на САЩ и на другите основни партньори да приемат ключовите елементи от Базелската реформа.

Европейският комисар също така каза, че ЕС няма да приложи правилата преди края на 2026 г., използвайки изцяло преходния период, договорен с глобалните партньори.

Домбровскис призова банките да дадат своя принос преди да бъде въведена самата реформа.

„Благоразумните правила биха могли да благоприятстват „зелените“ инвестиции и кредити“, посочи той и добави, че реформата ще вземе предвид „европейските специфики“, за да се избегне увеличаване на капиталови изисквания, които имат непропорционално отрицателно въздействие върху някои специфични сектори, бизнес модели или дейности.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Валдис Домбровскис | банков капитал | капиталови изисквания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини