ЕК: Рано е за оценки на икономическото въздействие от коронавируса

Епидемията вече се разрази в Италия и събуди нови страхове

Снимка: БТА
15:16 26.02.2020
Все още е рано да се оценява въздействието на епидемията от коронавирус върху икономиката на Европейския съюз, заяви в сряда комисарят по икономиката на блока Паоло Джентилони. Той добави, че фискалните правила на съюза позволяват повече разходи в извънредни ситуации, предава Reuters.

Епидемията, която за пръв път се появи в Китай, избухна в Северна Италия миналата седмица, сега повиши страха от по-голям от очакваното спад в европейската и световната икономика.

„Оценка и сериозна прогноза все още не са възможни“, каза Джентилони на пресконференция в Брюксел, като призна, че вече е имало „частично материализиране“ на рисковете епидемията. Той добави, че по фискалните правила на ЕС позволяват повече държавни разходи за противодействие на най-лошите икономически ефекти от извънредни ситуации. 

Европейските пазари завършиха вчерашния ден с понижения заради опасения от разрастване на епидемията извън границите на Италия към целия континент. Отрицателни резултати се наблюдават в почти всички сектори. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Италия | епидемия | европейска икономика | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини