ЕС проверява обещаната за Volkswagen държавна подкрепа от Турция

Комисарят по конкуренцията е започнала разследване

Снимка: Pixabay
17:34 22.11.2019
Въпреки че засега Volkswagen замрази инвестиционните си планове в Турция заради офанзивата на Ердоган в Сирия, проектът за милиарди е посрещнат с подозрения в Европейската комисия. Комисарят по конкуренцията Маргрету Вестагер проверява Турция за това, че не е информирала ЕС за държавните субсидии, обещани на VW за новия завод. 

Това става ясно от писмо на Вестагер, цитирано от Funke Mediengruppe, пише n-tv.de. Митническият съюз с ЕС задължава Турция да разкрие възможни субсидии за VW, се казва в писмото на Вестагер до членове на Европейския парламент.

„Турция не е информирала Комисията, че възнамерява да предостави съответно финансиране на Volkswagen“, се казва в исмото на европейския комисар. Според информацията, тя е започнала разследване. 

Комисията ще се опита да изясни ситуацията, като поиска информация от турските власти. 
За момента Volkswagen отложи финалното си решение за завода. След турската офанзива в Северна Сирия, компанията иска да избегне увреждане на имиджа си, коментират немските издания.

Според информации в медиите, Турция е обещала на Volkswagen държавна помощ в размер на 400 милиона евро за инвестицията. Дадени са и гаранция за редовната покупка на автомобили от публичния сектор. 
Инвестицията във фабриката, в която ще се правят Passat и Skoda Superb за износ в Източна Европа, е около 1 милиард евро.

За да не бъдат страните от ЕС в неравностойно положение при избора на VW, Комисията разглежда възможните условия сега особено критично. По-рано депутатите от Германия също протестираха срещу високото ниво на турска помощ и заподозряха нарушение на правилата на митническия съюз. 

Припомняме, че в България също беше коментирано, че Турция е предоставила нерегламентирано държавна помощ, за да спечели завода, за който и страната ни се бореше.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобили | завод | Турция | Volkswagen | конкуренция | държавна помощ