Фирмите вече могат да кандидатстват по мярката „60/40“

Мярката ще важи до края на извънредното положение

08:29 31.03.2020

Процедурата по мярката „60/40“, която предвижда държавата да поеме 60% от нетната заплата на служителя в засегнатите фирми, е отворена за кандидатстване от днес.

Работодателите могат да кандидатстват в Агенцията по заетостта за схемата 40/60 като заявката е много опростена, коментира зам.-социалният министър Зорница Русинова по bTV.

Подава се декларация, в която се описва списъчния състав, какъв е броят на хората, за които трябва да се използва мярката и да декларира този спад от 20% на доходите.

В рамките на 7 дни служебно се проверява дали обявените факти отговарят на истината и в рамките на 5 дни НОИ изплаща сумата.

Може всеки месец да се кандидатства. Няма ограничение за броя работници, за които ще се кандидатства.

„Очакваме в следващите три месеца очакваме най-голям наплив от фирми. Мякрата 60/40 ще продължи до края на служебното положение. В момента има предложение за промяна на закона за бюджета, за да може да се осигури достатъчно финансиране“, добави Русинова.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фирми | служители | кандидатстване | срок | мярка | заорница русинва

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини