Франция очаква 19% икономически отскок това тримесечие

Това възстановяване идва след почти същия процентен спад три месеца по-рано

Снимка: БТА
10:49 08.07.2020

Френската икономика ще се възстанови рязко през втората половина на годината след безпрецедентния спад през първото полугодие. Това е прогнозата на държавния статистически институт (INSEE).

Втората по големина икономика в Европа вероятно се е свила със 17% през второто тримесечие спрямо първото, след като за периода януари-март беше отчетено потъване с 5.3%. Трябва да се има предвид, че тогава коронакризата обхвана само половината от месец март.

Възстановяването през третото тримесечие се очаква да бъде 19%, а през четвъртото - 3%, според INSEE.

За цялата годината INSEE изчисли, че икономиката ще се свие с 9%, най-лошата рецесия във Франция след Втората световна война. Все пак прогнозата за едноцифрен спад е по-добра, отколкото е очакването на правителството, което заложи -11% при актуализирането на бюджета за 2020 г., припомня Reuters.

Правителството постави Франция под една от най-строгите блокировки в Европа в средата на март, но икономиката отчете „постепенно, но рязко възстановяване“ в седмиците, след като правителството започна да премахва ограниченията на 11 май, казва INSEE.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Франция | френска икономика | икономика на Франция