Глобалното пространство за съхранение скача до 6.8 ZB през 2020 г.

Снимка: Unsplash
18:50 16.05.2020
Пространството за съхранение на цифрови данни продължава да се разраства и през тази година капацитетът му ще достигне обем от 6.8 зетабайта (ZB) в световен мащаб, сочи доклад на изследователската компания IDC. Спрямо 2019 г. това е ръст от 16.6%. 

IDC очаква средният годишен ръст в периода 2019-2024 г. да е в порядъка на 17.8%, пише Businesswire.  

„Обемът на данните, съхранявани в Global StorageSphere, се удвоява приблизително на всеки четири години“, казва Джон Риднинг, вицепрезидент Global DataSphere на IDC. По думите му, макар Covid-19 да възпрепятства икономическия растеж и разходите за IT, пандемията ще има малко влияние върху глобалния капацитет за съхранение. 

„Потребителите и организациите вероятно ще удължат полезния живот на съществуващия капацитет за съхранение, за да бъдат в крак с търсенето на съхранение на повече данни, особено в близък план.“

Индексът Global StorageSphere на IDC измерва обема на световната инсталирана база от капацитет за данни в шест вида носители за съхранение и каква част от него се използва или е наличен всяка година. Инсталираната база от капацитет за съхранение е кумулативен показател: тя е еквивалентна на количеството нов капацитет за съхранение, разгърнат за период от няколко години, минус системите или устройствата за съхранение, които излизат от експлоатация всяка година. 

Според прогнозата се очаква количеството данни, които се съхраняват в Global StorageSphere, да нарасне до 8.9 ZB до 2024 г., което би представлявало средногодишен ръст от малко над 20%. А делът на използваното място за съхранение се предвижда да достигне 67.5% през 2024 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: IDC | данни | прогноза | съхранение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини