Глобата за нерегламентирано изхвърляне на стари гуми е до 10 хил. лв.

Гражданите имат право при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз, напомнят от МОСВ

Снимка: Pixabay
11:58 07.11.2019
Глобите за нерегламентирано депониране и изхвърляне на цели и нарязани стари гуми, както и изоставянето им, са до 10 хил. лв. От екоминистерството напомнят, че санкциите и местата за изхвърляне на излезли от употреба гуми (ИУГ) са разписани в нормативната уредба. За непозволено изхвърляне общините могат да бъдат глобявани с между 3000 и 10 000 лв., а физическите лица - между 300 и 1000 лв.

Между 2000 до 5000 лв. пък е глобата за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране на стари гуми. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер, съобщават от МОСВ.

Гражданите имат право при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз. Това предвижда чл. 10 от Наредбата за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми (НИТИУГ).

Кметовете също могат да определят конкретни общински места, на които гражданите да оставят излезли от употреба гуми. За целта той трябва да сключи договор с лица, извършващи дейностите по събиране, съхраняване, транспортиране, оползотворяване и обезвреждане на ИУГ. Обслужването на тези места не е регламентирано като задължение на организациите по ползотворяване и за тях може да се сключи договор.

Регламентирано събраните ИУГ могат да бъдат предадени на всяко рециклиращо предприятие, което притежава съответното разрешение, на територията на цялата страна, съобразно сключените договори на лицата, които ги събират.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоби | МОСВ | изхвърляне | сервизи | стари гуми