Северна Корея нарече Шиндзо Абе „идиот“

Заради критиките му срещу поредните военни тестове на Пхенян

Северна Корея нарече Шиндзо Абе „идиот“

Снимка: БТА

Северна Корея нарече Шиндзо Абе "идиот, който дори не трябва да си мечтае да стъпи в Пхенян" в коментар в държавните медии. Натоварен с обиди, той идва в отговор на критиките на японския премиер за последния оръжеен тест на Севера, предаде Reuters.

На 31 октомври Северна Корея проведе тест на "свръхголеми ракетни установки", но Япония заяви, че те вероятно са балистични ракети, които нарушават американските санкции. Абе осъди теста на срещата на върха в Азия тази седмица. Той заяви още, че няма търпение да се срещне с лидера на авторитарната страна Ким Чен Ун "без условия", за да разреши въпроса за отвлечените там японски граждани, съобщи информационната агенция Kyodo, позовавайки се на правителството в Токио.

„Японският премиер Абе, който сега вдига такъв шум над нашата супер-ракета, сякаш ядрена бойна глава е паднала върху японска земя, е дебил“, каза северната информационна агенция KCNA, позовавайки се на изявление от Сонг Ил Хо, нейният посланик за връзки с Япония. „Абе, който прави недобросъвестни забележки относно законните ни мерки за самозащита, като безразсъдно размахва езика си… не бива дори да мечтае да стъпи в Пхенян“, гласи още позицията.

През 2002 г. Северна Корея призна, че агентите й са отвлекли 13 японци в периода между 60-те до 80-те години. Япония пък казва, че 17 нейни граждани са били отвлечени, а петима от тях са репатрирани. Северна Корея твърди, че осем от тях са загинали, а други четирима никога не са влизали в страната.

Абе се зарече да продължи с решаването на казуса, докато всички отвлечени се приберат у дома. Преди това той отново заяви, че е готов да се срещне с Ким без условия.

Бившият японски премиер Джуничиро Коидзуми посети Пхенян през 2002 г., когато разговаря лично с бащата на настоящия лидер на Северна Корея. Абе и Ким обаче никога не са се срещали. 

Коментари: 0