Goldman Sachs влоши икономическата си прогноза за САЩ

Инвестиционната банка отчита нарастващия брой нови случаи на Covid-19 и риска, който носят те

Снимка: БТА
16:05 06.07.2020

Goldman Sachs намали перспективите си за растеж на щатската икономика през 2020 г. Инвестиционната банка заяви, че повторното налагане на ограничения в опит да се овладеят нарастващите случи на Covid-19 ще ограничи потребителските разходи.

„Здравословното възстановяване на разходите за потребителски услуги, наблюдавано от средата на април, изглежда, че ще се забави през юли и август, тъй като властите въвеждат допълнителни ограничения, за да се спре разпространението на епидемията“, заявиха главният икономист на банката и неговият екип.

През последните няколко седмици ситуацията с COVID-19 в САЩ се влоши значително, като в момента страната е водеща сред развитите икономики в „надпреварата“ по най-много регистрирани случаи.

Goldman Sachs сега очаква свиване на БВП през 2020 г. с 4.6% в САЩ, докато предишната прогноза беше за спад от 4.2%. За 2021 г. банката се придържа към прогнозата си за растеж от 5.8%.7

Икономистите на банката все пак не смятат, че потреблението е загубено напълно и очаква, че икономиката вероятно ще за почне да се възстановява през септември.

„Първо, други големи икономики се върнаха към сходни нива на активност, докато вируса се р разпространяваше, показвайки, че по-нататъшният напредък е възможен. Второ, промените в политиката и поведението, като носенето на маски, предлагат възможности за контрол на вируса при минимални икономически разходи“, каза главният икономист на банката Хациус.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: американска икономика | щатска икономика | икономика на САЩ