Разследват Google за тайно събиране на здравните данни на милиони американци

Компанията тества нова търсачка за анализиране на данни на пациенти

Снимка: Pixabay
21:50 13.11.2019

Службата за граждански права към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на Съединените щати започна разследване на интернет компанията Google заради опасения от тайно събиране и обработване на здравни и медицински лични данни на милиони американци, съобщава The Wall Street Journal.

Повод за стартиралото разследване е партньорството на компанията с най-голямата неправителствена здравна огранизация в САЩ – Ascension. Проектът се казва Nightingale, като цели да създаде нова услуга и технология за анализ на здравна информация.

Тя включва търсачка и изкуствен интелект, която да обработва данните. Проектът работи поне от февруари тази година, когато Ascension е прехвърлила данните на пациентите в „облачната“ услуга на Google. Партньорите на организацията пък имат достъп до търсачка, която им дава общ преглед над здравните данни на пациенти.

Ние ще се стремим да научим повече за това масово събиране на медицински записи на милиони американци, за да гарантираме, че това партньорство е напълно в съответствие със Закона за защита и достъп до медицинските данни на пациентите (HIPAA) от 1996-а година, заяви пред финансовото издание директорът на Службата за граждански права към здравното министерство на САЩ Роджър Северино.

Докато новата технология е многообещаваща за подобряване на резултатите от здравеопазването, поверителността и сигурността на здравните данни на пациентите не трябва да бъде жертвана за постигането на тази цел, допълни той.

 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | САЩ | разследване | пациенти | данни за здраве

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини