Бюджет 2020 мина на първо четене в парламента

Корнелия Нинова обяви документа за „бюджет на застоя“ и обяви, че БСП ще внесе алтернативен „бюджет на развитието“

Бюджет 2020 мина на първо четене в парламента

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

Със 126 гласа „За“ и 92 „Против“ парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за 2020 г.  За приемането на проекта на депутатите им се наложи да удължат работното си време.

По време на дискусията относно бюджета народният представител от ГЕРБ Александър Иванов коментира, че Бюджет 2020 е „колкото повече, толкова повече“. „Днес се чуха много тези от тази трибуна във връзка с плюсовете и минусите на бюджет 2020 г. Аз ще наблегна малко на положителната страна на бюджета, защото аз виждам прираста. Колкото повече, толкова повече“, каза той.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев коментира, че е трябвало да има реформи, които да бъдат финансирани от бюджета. „Този бюджет е още от същото, повече от същото. Сега да видим кое е същото, защото няма лошо да има още от същото и повече от същото, ако това същото всички го искат и ако наистина води до изпълнение на целите, които си поставяме като държава. Същото е една относителна стабилност с увеличение на приходите и респективно на разходите. Същото е стремежа към балансирана фискална позиция, който в тази 2020 г. вече и по проект е заложен така като балансиран. Същото е стремежът за плавно увеличаване на доходите в сектор образование, а вече и в сектора на държавната администрация“, заяви той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи Бюджет 2020 като „бюджет на застоя“ и обяви, че между първо и второ четене партията ѝ ще внесе свой алтернативен „бюджет на развитието“. Тя призова да се обърне внимание на най-наболелите въпроси, като например демографската криза в България.

„Няма политика за децата. Няма политика за младите семейтсва, няма политика за увеличаване на продължителността на живота и политика към възрастите хора. За младите няма никакви стимули за отглеждане на деца, за започване на бизнес. За възрастните хора се предвижда само увеличение на пенсиите с 6 %, които сами разбирате, че не е достатъчно“, каза тя.

Припомняме, че за първи път от десетилетие държавният бюджет на България се планира почти балансиран. В документа е записан дефицит от едва 31.6 млн. лв., което е под статистическата грешка. През 2017 и 2018 г. фискът също завърши на плюс, но Министерството на финансите винаги си е залагало дефицит, за да има свобода за харчене, ако има необходимост от това.
Коментари: 0