Хърватия предсрочно пое председателството на Съвета на ЕС

Причината е политическата криза във Финландия

16:29 03.12.2019

Хърватия предсрочно пое председателството на Съвета на Европейския съюз днес заради политическата криза във Финландия, която е настоящ ротационен председател. Тя трябваше да приеме мандата от 1 януари 2020 г.

По-рано днес финландският премиер Анти Рине подаде оставка заради стачки. Преди две седмици стотици работници в пощенските служби във Финландия излязоха на протести, които блокираха страната и бяха последвани от служители в други сектори, включително националната авиокомпания FinnAir.

Финландският президент Саули Нинистьо прие оставката, но призова правителството да продължи работа в качеството на служебен кабинет. Правителствената коалиция в Хелзинки се разпадна заради спорове как е било правилно да се подходи в условията на стачка. Спорът беше уреден едва миналата седмица, но щетите вече бяха направени.

Според Euroactiv постът на Рине ще поеме министърът на транспорта Сана Марин, която днес се върна в Хелзинки от Брюксел.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Финландия | оставка | Хърватия | политическа криза | премиер | председателство съвет на ес

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини