Изследователският център на Huawei се пренася от САЩ в Канада

Заради американските санкции компанията не може да комуникира със собствените си служители в САЩ

Изследователският център на Huawei се пренася от САЩ в Канада

Снимка: БТА

Китайският технологичен гигант Huawei ще премести американския си изследователски център в Канада. Ходът се налага заради американските санкции срещу компанията, пише Associated Press.

В интервю за базирания в Торонто вестник Global and Mail основателят и изпълнителен директор на Huawei Рен Джънфей заяви, че преместването се налага, защото китайската фирма ще бъде блокирана да взаимодейства със служителите си в САЩ.

Huawei е втората по големина компания за смартфони в света и най-големият производител на мрежова екипировка за телефонни оператори. Властите на САЩ твърдят, че с устройствата си компанията представлява риск за националната сигурността, което Huawei отрича.

Все пак администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви 90-дневно възстановяване на някои продажбите на Huawei. Правителството заяви, че това ще се прилага само за компоненти и технологии, необходими за поддръжка на безжични мрежи в селските райони.

Ръководителят на технологичната компания не дава почти никакви подробности. През месец юни обаче Huawei обяви, че съкращава 600 работни места в изследователския си център Силиконовата долина в Санта Клара, Калифорния. На работа са останали около 250 служители.

Центърът за научноизследователска и развойна дейност ще се премести от САЩ в Канада. Според американската забрана Huawei не може да комуникира по какъвто и да е начин със собствените си служители в САЩ, каза Рен Джънфей.

Коментари: 0