Икономиката на Франция потъна с рекордните 14%

Проблемите за страната започнаха още в края на миналата година, а Covid-19 направи нещата само по-лоши

Снимка: БТА
10:50 31.07.2020

Френската икономика – втората най-голяма в Европа, се е свила рекордно през второто тримесечие, показват официалните данни, цитирани от Reuters. През април-юни реалният брутен вътрешен продукт (БВП) се е свил с 13.8% спрямо същия период на 2019 г., което е невиждано потъване след Втората световна война. Данните показват срив на потреблението, инвестициите и търговията заради блокадите на бизнеса, наложени от правителството в опит да се овладее пандемията от Covid-19.

Вчера излязоха данните за Германия, които показаха потъване с 10.1% на реалния БВП. Много по-тежко е състоянието на щатската икономика, която се сви с 33%. Анализаторите смятат, че германската икономика се е свила по-малко, тъй като властите са съумели да овладяват огнищата на заразата, без да се налагат толкова драстични мерки, колкото бяха наложени в други държави по света.

Френската блокада на бизнеса и обществото действаше от март до 11 май, като несъществените магазини бяха затворени и постепенно бяха отворени отново през второто тримесечие. На кафетата и ресторантите беше разрешено да отворят на 2 юни.

Свиването обаче не е толкова тежко, както прогнозираха от френския статистически институт (INSEE) и икономистите, анкетирани от Reuters. Двете прогнози бяха съответно за 17% и 15.3%.

„Не е чак толкова лошо!“, написа в Twitter главният икономист на Allianz Людовик Субран. „Очаквахме -16%, но деконфинирането спаси деня.“

INSEE също ревизира до 5.9 от 5.3% спада на брутното вътрешно производство през първото тримесечие, което включваше около две седмици блокиране, наложено на 17 март.

Спадът през второто тримесечие е трети пореден, т.е. страната се намира в устойчива рецесия. Проблемите за френската икономика започнаха още в края на 2019 г. с мащабните протести на „жълтите жилетки“.

INSEE заяви по-рано тази година, че очаква икономиката да се възстанови с 19% през третото тримесечие и още 3% през четвъртото, с активност между 1% до 6% под нивата преди кризата.

Данните от днес показват, че потреблението на домакинствата е спаднало с 11%, инвестициите на дружества със 17.8%, износът с 25.5%, а вносът - със 17.3%.

Спадът в строителния сектор е особено рязък, казва INSEE, с 24.1% спад.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: френска икономика | икономика на Франция | френско БВП

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини