Икономиката на Германия изглежда зле подготвена за 2020 г.

Тази година трябваше да донесе възстановяване за най-голямата европейска икономика, но тази прогноза изглежда все по-невъзможна

Бизнес сгради в германския град Франкфурт
Бизнес сгради в германския град Франкфурт
Снимка: БТА

Германия навлезе в 2020 г. с икономическа стагнация и с производствен сектор, изпаднал в затруднение. Всичко това прави германската икономика зле подготвена за продължаващата търговска несигурност и заплахата от новия китайски коронавирус, коментира в свой анализ Bloomberg.

Най-голямата европейската икономика понесе удари от няколко страни, които я превърнаха от един двигател на растежа в един от най-слабо представящите се играчи в региона. Ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през миналата година бе със само 0.6% и през 2020 г. повишението му се очаква да е леко. Икономиката на Еврозоната като цяло нарасна с 1.2% през 2019 г., но през четвъртото тримесечие на годината темпът се понижи до само 0.1%.


Рязкото влошаване на германската икономика през последните две години

В допълнение към глобалните фактори, Германия трябва да се справя с вътрешни проблеми, вариращи от затруднения за банките до свързани с климатичните промени пречки пред автомобилната индустрия. Съвсем наскоро политиката също влезе във вълната негативни заглавия, свързани с Германия, след като жената, за която се планираше да заеме канцлерския пост след Ангела Меркел - Анегрет Крамп-Каренбауер – подаде оставка.

Добри новини поне идват от пазара на труда както в Германия, така и в Еврозоната като цяло. Статистическите данни, представени вчера, показаха 0.3 ръст в заетостта в края на миналата година в 19-те държави, използващи еврото за своя национална валута.

Ако, стремейки се към още позитивни новини, Германия избегне понижение на БВП през първото тримесечие на тази година – нещо, което някои анализатори се опасяват, че е възможно – то поне за момент страната би могла да заглуши спекулациите, че все повече се приближава към рецесия.

Но лошите новини засега преобладават и се отразяват зле върху курса на еврото, който е на най-ниското си равнище спрямо долара от почти три години насам. Доходността по 10-годишните германски облигации остава значително под нулата.

През четвъртото тримесечие в Германия бе отчетено рязко забавяне в потребителското потребление и в разходите на правителството. Регистрирано бе също сериозно понижение в инвестициите в оборудване и в търговската активност.

През 2020 г. се очакваше да се види възстановяване на германската икономика – прогноза, която сега се поставя под въпрос заради продължаващата слабост на индустрията, към която се добавя негативният ефект на китайския коронавирус върху международната икономика. Бизнесът вече чувства влиянието на епидемията. Volkswagen бе сред компаниите, които бяха принудени да затворят заводите си в Китай, докато Daimler от своя страна вече очаква по-слаби продажби на Mercedes Benz през тази година.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | БВП | Германия | брутен вътрешен продукт | стагнация | германска икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини