Италия ще използва опита на Мисисипи в борбата с безработицата

Страната е заделила 7 млрд. евро и ще използва капацитета на обучени навигатори

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо чака началото на среща на външните министри на ЕС в Европейския конгресен център в Люксембург, понеделник, 14 октомври 2019 г.
Италианският външен министър Луиджи Ди Майо чака началото на среща на външните министри на ЕС в Европейския конгресен център в Люксембург, понеделник, 14 октомври 2019 г.
Снимка: БТА
Движението „Пет звезди“ на Луиджи Ди Майо спечели изненадваща изборна победа през март 2018 г., след като обеща да даде на бедните италианци „граждански доходи“ и включването им към работната сила в страната, където безработицата е трайно висока.

Програмата ма стойност 7 млрд. евро, насочена към хората, които печелят по-малко от 9 300 евро годишно, се осъществява с помощта на 3000 човека, които действат като треньори и социални работници. Познати като навигаторите, те са наети, обучени и внедрени в недостатъчно добре финансираната мрежа от 550 публични центъра. Те имат задачата да предоставят услуги, вариращи от подготовка на резюмета до връзка с потенциални работодатели.

„Днес започна революция в трудовия сектор и ние поставяме фундаменталната връзка в системата – навигаторът“, каза Ди Майо по време на тренировъчна сесия в Рим през юли.

Италианските навигатори може би имат една от най-трудните работи в Еврозоната. Малко над 5 милиона италианци - около 8% от населението - живеят в бедност, според националния статистически институт. Този брой е три пъти по-голям от този през 2006 г., преди икономиката да се поддаде на двукратна, петгодишна рецесия.

Коефициентът на безработица в Италия, третата по големина икономика на Блока, беше 9.5% през август, в сравнение с 3.1% в Германия и 8.5% във Франция. Като допълнение към мрачните перспективи, дългосрочната безработица в Италия - тези, които са безработни повече от 12 месеца - е сред най-високите в Европа.

Отне около година, за да стартира програмата за социално подпомагане и заетост на Ди Майо, отчасти защото съюзникът му в спечелването на изборите – антимигрантската партия „Лига“, не беше привърженик на програмата. След като популистката управляваща коалиция се срина през август 2019 г., „Пет звезди“ остана на власт, след като намери нов политически партньор в лицето на Демократическата партия. Това означава, че проектът на Ди Майо вероятно ще надживее бурната политическа ситуация в страната, пише Bloomberg.

Той нае Доменико Париси, 53-годишен италиански учен и преподавател по социология в Държавния университет в Мисисипи, САЩ, за да оглави Националната агенция за активна политика на труда в Италия, която ръководи центровете за квалификация и програмата за социални работници.

В Мисисипи Париси е създал изследователски център, фокусиран върху пазара на труда, и е разработил мобилното приложение за търсене на работа „Mississippi Works“. Експертът споделя, че е посъветвал двама от губернаторите на Мисисипи - действащият Фил Брайънт и предшественикът му Хейли Барбър, как да намалят безработицата, като използват инструменти като изкуствен интелект и високоефективни изчисления.

„В Мисисипи успяхме да убедим работодателите, че ще намерим работна ръка, и успяхме. В Италия можем да направим същото“, сподели Доменико Париси. През последните пет години нивото на безработица в Мисисипи е спаднало, но все пак е едно от най-високите в САЩ – 5.2%.

Дейвиде Тритапепе, 37-годишен италианец с опит в банковото дело, маркетинга и информационните системи в три страни, казва, че е решил да стане навигатор, след като се оказва безработен. През април той се състезава с хиляди други за работата, която носи 30 000 евро годишно. „Разбрах какво означава да си безработен и исках да направя нещо полезно, което да помогне на хората в нужда“, казва Тритапепе, който е трябвало да премине тест със 100 въпроса с множество възможни отговори, преди да бъде избран да работи в центъра в северният град Бреша.

Трудовите експерти поставят под съмнение дали проектът с навигаторите може да окаже въздействие. Клаудио Луцифора, професор по икономика на труда в Католическия университет, изчислява, че две трети от получателите на „гражданския доход“ може да не са квалифицирани за работата „и по-скоро имат нужда от социални услуги“. Докато програмата с навигатори е „добра идея на хартия“, казва Луцифора, ще бъде трудно да се направи ефективна.

„Някои европейски страни като Германия са се справили добре с подобни програми, защото разполагат с подходящи правителствени агенции, оборудвани и добре финансирани за предоставяне на редица услуги“, казва Маурицио Дел Конте, професор по трудово право в миланския университет Бокони и допълва: „За да изградите такава система в Италия, се нуждаете от повече време и ресурси, с по-дългосрочен изглед“.

Италия забави старта на проекта. В южната част на град Кампания областният управител не дава категорично мнение за програмата, защото не е съгласен, че социалните работници са необходими в центровете.

Париси казва, че най-голямото му предизвикателство е народопсихологията. „В Италия мислят, че сте победени преди да започнем. Трябва да променим този манталитет. Италия трябва да работи за модернизирането на пазара на труда“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Италия | инвестиции | пазар на труда

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини