2 от 3 жилища в България се купуват с инвестиционна цел

Цените на имотите през 2020 г. ще се задържат стабилни, прогнозират експерти

2 от 3 жилища в България се купуват с инвестиционна цел
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

В България две от три жилища се купуват с инвестиционна цел. Това развива спекулативния пазар в страната, който е много по-рисков, отколкото при жилищата за живеене. Около това мнение се обединиха експерти, които взеха участие в годишната конференция на Националното сдружение недвижими имоти (НСНИ).

Според Георги Заимов, главен изпълнителен директор на „Алианц България“, всяко жилище, което се купува за живеене има сигурна гаранция, че ще бъде изплатено. Съвсем не е така при покупките с инвестиционна цел, които създават спекулативен и по-рисков пазар.

"Между 5 и 8% ще е ръстът при покупките на имоти с ипотечни кредити през 2020 г. В същото време се очаква цените на жилищата през следващата година да се задържат на нивата от 2019 г., лихвите също", прогнозира експертът.

За Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество", за желаещите да се сдобият с имот, в който реално да живеят, сега е точният момент. „Ипотечен кредит с лихва от 3%, при инфлация от 3%, реално означава, че имаме отрицателна лихва по ипотеката. Тоест, един човек, който вземе ипотека, реално не плаща нищо. Да не говорим за увеличението на заплатите през последните години. Това облекчава купувачите на жилища“, смята той.

Според него обаче тези добри условия са нож с две остриета. „Подобна ситуация е стимул за нерационално поведение от страна на купувачите, които не си купуват само едно жилище за тях да си живеят в него. А второ, трето, четвърто, което да дават под наем или за Airbnb. Тоест, развива се и спекулативен пазар“, смята икономистът.

Според него растящият брой на ипотечните кредити не е явление, с което се борим само ние. Ангелов заяви, че ипотечните кредити в Източна Европа растат изключително бързо и това е  причината редица страни вече да са въвели ограничения, свързани с кредитите. „ Ограниченията не са само по отношение на стойността на имота, а и по общия кредит на едно лице като съотношение на неговия доход. Това се прави с цел хората да не могат да взимат от 10 различни финансови институции кредити, които след това да не могат да изплатят“, обяснява Ангелов.

По тази тема, Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, изпълнителен директор на „Кредитланд“, показа графика, от която стана ясно, че през август 2008 г. е постигнат абсолютният месечен рекорд по новоотпуснати ипотечни кредити на 12-месечна основа. „Тогава са отпуснати нови кредити в размер на  3.76 млрд. лв. През 2019 г. отново имаме пик към месец август. Размерът на отпуснатите ипотечни кредити е 3.5 млрд. лв“, обясни Деян Василев.


Според него обаче числата не могат да бъдат съпоставени. А причината е, че към официално представената статистика, БНБ не включва само новоотпуснатите кредити. Взети са предвид и всички рефинансирания.

„Икономиката ни расте, заплатите растат, има здравословно търсене на недвижими имоти в България. Има и промяна в банковата политика“, обобщи Василев, като добави: „ През 2008 г. се даваха кредити на хора без доходи, сега има мерки, които дори и в сегашния си аспект са доста по-активни отпреди 10 години.

Коментари: 0