Кабинетът одобри вдигането на възрастта на кандидатите за армията

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания

14:16 29.01.2020

Кабинетът одобри предложението на Министерство на отбраната максималната възраст за постъпване в армията да се вдигне на 40 години, вместо досегашните 28 години. Днес правителството прие проект за промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили на България и на Закона за военното разузнаване.

Целта му е намаляване и преодоляване на некомплекта (липсата на хора) на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили.

Друга промяна е пенсионираните военни да могат да остават на поста си още три години. В момента в армията има 1500 пенсионери, които продължават да служат, става ясно от данните на МО.

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност (в същото или по-високо длъжностно ниво) за срок една година.

В мотивите си за предложението от военното министерство добавиха, че от 2015 г. се полагат усилия справяне с проблема с липсата на хора и мерките им са довели до забавяне на темпа на задълбочаването му.

Такъв пример е провелата се през 2019 г. кампания „Бъди войник“, която е допринесла за увеличаването на броя на кандидатите за участие в конкурсите за приемане на военна служба. „Имаше и желаещи да постъпят на военна служба, които са по-възрастни от 28 години“, пишат още в мотивите. Оценката на предприетите мерки обаче е с ограничени положителни въздействия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: армия | кандидати | военни | Министерство на отбраната | срок | възраст

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини