Как да останете мотивирани, докато търсите нова работа

Снимка: Pixabay
22:00 06.03.2020

На всеки, който търси нова работа му се налага да ходи на десетки интервюта. Понякога дори се налага сутрин да отидете на едно, а вечерта на друго. И да се окаже, че и от двете места са избрали вашата кандидатура. Това може да бъде доста изморително и дори отчайващо понякога. „Отхвърлянето може доста да ви изтощи и да ви демотивира. Но, за да не се получи така има няколко стъпки, които трябва да следвате“, казва Алисън Съливан от Glassdoor пред CNN Business.

Не го приемайте лично

Това, че една компания избере друг кандидат, не означава, че вие не сте добри в работата си. „Това не е лично към вас“, казва Хали Крофорд, сертифициран експерт по търсене на работа. Трябва да знаете, че понякога за една позиция се състезавате с препоръчан човек или такъв от компанията, който кандидатства за друга позиция.

Попитайте за обратна връзка

Когато получите обаждане, в което ви казват, че не вие сте човекът, който е нает за тази позиция, благодарете на хората за отделеното време и поискайте обратна връзка за тяхното решение. Може би ви е липсвало някакво конкретно умение или опит, над които може да работите за следващия път.  Искането за обратна връзка също показва, че се интересувате от самоусъвършенстване и оставя положително впечатление в мениджъра.

„Това помага да продължите да изграждате връзки с хората, защото експертите се появяват в различни компании и доброто отношение може да ви е полезно за в бъдеще“, казва Съливан. Не всеки ще бъде готов да ви даде обратна връзка, но все пак можете да направите своя собствена проверка на себе си, за да откриете върху какво може да работите. Може би автобиографията ви трябва да включва по-конкретни примери от вашия мениджърски опит.

Продължавайте да изграждате нови умения

Подобряването на вашите умения ще ви мотивира допълнително, но освен това ще ви даде възможност да актуализирате автобиографията си, което пък да ви помогне да получите мечтаната работа.

Прегледайте своите тактики на търсене

Ако не харесвате офертата за работа, която получавате, опитайте да прегледате дали кандидатствате за правилните работни места. Може би се налага да започнете да търсите и на места, за които сте смятали, че никога не бихте кандидатствали. „Понякога се опитваме да покорим грешния връх“, казва Крофорд.

Натиснете бутона за пауза 

Не се колебайте да си дадете почивка от търсенето на работа и да отделите време за себе си. „Отделете няколко дни, в които да помислите за нещо, което ви кара да се чувствате добре“, съветва Кроуфорд и добавя, че „завръщането с нови сили“ винаги е по-добрият вариант, отколкото непрестанното търсене на работа.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работа | съвети | мотивация | търсене на работа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини