Глобално проучване: Капитализмът нанася повече щети, отколкото ползи

То идва в навечерието на Световния икономически форум

Снимка: Unsplash
20:15 20.01.2020
Повечето хора по света вярват, че капитализмът в сегашната му форма нанася повече вреда, отколкото полза, показва проучване, представено преди старта на Световния икономически форум в Давос тази седмица.

Тази година за първи път Edelman Trust Barometer, който вече две десетилетия измерва доверието на десетки хиляди хора в институциите, опитва да разбере как се възприема капитализмът. Идеята на проучването е да проследи дали нарастващото чувство за неравенство буди по-фундаментални съмнения относно западните капиталистически демокрации.

„Отговорът е да“, коментира Дейвид Берсърф, водещ изследовател в американската комуникационна компания Edelman, цитиран от Reuters. „Хората се питат дали това, което имаме днес, и светът, в който живеем днес, е оптималното, за да имат те добро бъдеще“, добавя той. 

Анкетата е проведена след над 34 000 души в 28 държави – от западните либерални демокрации, като САЩ и Франция, до такива, базирани на различни модели, като Китай и Русия. 56% са съгласни, че „съществуващият днес капитализъм носи повече вреда, отколкото полза на света“. 

Проучването идва като своеобразна проекция на теорията на политолога Франсис Фукуяма, който заяви, че разрастването на либералния капитализъм на Запада след краха на комунизма предвещава „края на историята“, или крайната точка на социокултурната еволюция на човечеството и вероятно окончателна форма на човешко управление

Оттогава този извод бива оспорван от критиците, обръщащи внимание на нарастващото влияние на Китай и разпространението на автократични лидери, търговския протекционизъм и влошаващото се неравенство след световната финансова криза през 2007/08.

Гласът на хората 

На национално равнище липсата на доверие в капитализма е най-висока в Тайланд и Индия, съответно със 75% и 74%. Близо до тях е и Франция – с 69%. Мнозинството в много други държави от Европа, Азия, Африка и Латинска Америка също споделят това мнение. 

Само в Австралия, Канада, Съединените щати, Южна Корея, Хонконг и Япония мнозинството не е съгласно с твърдението, че капитализмът в момента нанася повече вреда, отколкото полза.

Проучването потвърждава познати тревоги, свързани с темпото на технологичния прогрес и несигурността на работните места, както и с недоверието в медиите и това доколко националните правителства могат да се справят с предизвикателствата на днешния ден. 

Любопитни са някои различия в данните. Азиатците например са по-оптимистични заи кономическите си перспективи от останалите хора по света. Наблюдава се и нарастващо разцепление в нагласите според статуса – заможните и образованите е много по-вероятно да имат вяра за това как вървят нещата.

Интерес за корпоративните лидери, които се събират в Давос тази седмица, вероятно ще предизвика констатацията, че доверието в бизнеса надвишава това на правителствата. 92% от служителите казват, че изпълнителните директори трябва да говорят за социалните и етичните въпроси на деня.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проучване | ползи | вреди | Световен икономически форум | капитализъм | Франсис Фукуяма | форма на управление

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ