Киото ще глобява туристи, които тормозят гейшите

Селфита без съгласието им са забранени

Снимка: Pixabay
13:22 29.10.2019
Японският град Киото въведе глоба за туристи, тормозещи гейшите. Местните власти са решили, че няма да търпят подобно поведение, след като гейша и майко (стажант-гейша) съобщили, че са били преследвани по улиците в историческия квартал Гион, снимани са без тяхното съгласие и дори чужди туристи се опитали да докоснат кимоната им и техните сложни перуки.

За подобни провинения виновниците ще плащат на място глоба в размер на 10 000 йени (71 британски лири).
Вечеса поставени нови табели и се раздават листовки, напомнящи на посетителите да проявяват уважение, съобщава The Telegraph.

Туристите са предупреждавани да си правят селфита с гейшите само след дадено от тях съгласие.

Надяваме се този ход да „запази традиционната атмосфера на Гион“, заяви пред японския телевизионен оператор NHK Мимико Такаясу, ръководител на асоциация на местните жители и собственици на магазини.

По уличите са инсталирани камери, за да се гарантира, че туристите не нарушават забраната за фотографиране, въпреки че не е ясно кой ги следи, нито кой като цяло прилага новите разпоредби.

Около 7,4 милиона чуждестранни туристи са посетили Киото през 2017 г., което е над петкратно увеличение в сравнение с 2012 г.

Този месец се наблюдава увеличение на броя на посетителите в Япония, тъй като страната е домакин на Световното първенство по ръгби; феновете наброяваха 270 000 само през първата седмица на турнира.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоба | туристи | тормоз | Киото | гейша

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини