Китай ще освободи от мита 696 вида американски стоки

Това е най-същественото облекчение в търговията между Пекин и Вашингтон след подписването на "Първа фаза" от търговското споразумение помежду им

Снимка: БТА
11:44 18.02.2020

Китай ще освободи от мита 696 вида американски стоки, на които наложи високи тарифи като ответна реакция на подобни действия от страна на САЩ, пише Reuters. Това ще е най-същественото митническо облекчение, което азиатската страна прави спрямо Вашингтон, тъй като Пекин се стреми да спази ангажиментите си, поети в подписаната временна „Първа фаза“ от търговското споразумение със САЩ.

Днешното изявление от страна на китайските власти дойде, след като предварителното търговско споразумение влезе в сила на 14 февруари. Това е третият кръг от митнически облекчения, които Пекин прави спрямо вносните американски стоки.

Като част от първоначалното споразумение Китай също така пое ангажимент за 2 години да повиши с 200 млрд. долара своя внос на стоки и услуги от САЩ и вече отмени някои мита, наложени върху американски продукти в хода на търговската война с Вашингтон.

Продукцията от САЩ, за която митата може да бъдат отменени, включват ключови селскостопански и енергийни продукти, като свинско и говеждо месо, соя, втечнен природен газ и суров петрол. Всички тези стоки бяха обект на допълнително обмитяване в разгара на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Коронавирусът, който в края на миналата година се появи в Китай и до днес е отнел живота на хиляди хора, обаче предизвика опасенията доколко азиатската страна ще може да изпълни заложените в споразумението със САЩ квоти за изкупуване на американски стоки.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Вашингтон | търговска война | Пекин | мита | коронавирус | митнически облекчения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини