Комисията по стокови борси не откри поскъпване на храните

Значително увеличение има само в цената на свинското, но то не е заради кризата, каза председателят на ДКСБТ

Снимка: pixabay
10:00 04.04.2020

Покачване на цените на основните хранителни продукти, от 24 февруари, когато започна масовото пазаруване, до момента не е отчетено. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в ефира на „Нова телевизия“.

„По отношение на свинското месо единствено се наблюдава увеличение от около 30%, но причината за това не е коронавируса, а свинската чума и към момента просто тази стока е дефицит“, обясни Иванов. По думите му от началото на кризата с вируса се наблюдават среднодневни вариации в цените на варивата, олиото, брашното и захарта с около една, две стотинки. Това обаче било в рамките на нормалното според него.

Председателят на стоковите борси каза, че не очаква „стрес на цените“. Единствено при месото се наблюдава такава тенденция. „Само при свинското месо се наблюдаваше лека вариация от около 10 лв., но това се наблюдаваше и през месец декември. При този продукт обаче проблемът е по-стар. Причината за неговата цена е чумата вследствие, на която се получи недостиг в предлагането“, обясни Иванов и каза, че този проблем скоро няма да бъде решен. „В цената на пилешкото месо също отбелязва покачване с около 14 стотинки, но това е нормално след като свинското е дефицит“, каза още той.

Вчера и КНСБ публикуваха анализ за цените на хранителните стоки през март. Той обаче доста се различава от този на ДКСБТ. Според проучването на КНСБ, проведено между 1 март и 1 април в 26 областни града, се наблюдава значително поскъпване на храните.

По-силно изразено изразено е поскъпването при зеленчуците, като за наблюдавания период при някои се очертава значително увеличение. Картофите са поскъпнали с 26.1%, чесънът- с 45.4%, зелето - с 15.3%, морковите - с 14.3% и лукът - с 13.9%. Джиндифилът е поскъпнал със 100.8%. Увеличението на цената е повече от 2 пъти, след като през първия ден на март средната цена е около 7.5 лв. и достига 15 лв. към настоящия момент, съобщават от КНСБ.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини