Коя ще е първата компания за 2 трилиона долара

Две прогнози сочат два различни отговора

Снимка: Pixabay
21:00 02.06.2020
В момента няколко големи технологични американски компании имат пазарна капитализация над 1 трлн. долара. Но коя ще е първата, която ще достигне 2 трилиона стойност? И кога? Две различни прогнози дават два различни отговора на този въпрос.

Възползвайки се от нарастващия си бизнес с услуги и носими устройства, Apple може да стане първата компания за 2 трилиона долара - до 4 години, прогнозира топ анализатор, цитиран от Barrons.

Apple беше първата американска компания, която постигна стойност 1 трилион долара през 2018 г.

Според фирмата за проучване на пазара Evercore ISI, производителят на iPhone от Купертино ще е и първата компания, която ще мине бенчмарка от 2 трилиона.


Известният анализатор Амит Дарианани очаква ръст до 60 милиарда долара при носимите устройства на компанията поради разширяването на продажбите на AirPods и Apple Watch. Бизнесът с услуги може да нарасне до 100 милиарда долара през следващите четири години.

Анализаторът очаква Apple да продължи агресивно да купува обратно акции.

„Apple би намалила броя на дяловете си с около 1 милиард акции през прогнозния период, от 4.6 милиарда в края на фискалната 2019 г. до 3.6 милиарда през фискалната 2024 г.

„При такъв брой на акциите пазарната стойност ще достигне 2 трилиона долара, ако цената на акциите е малко над 550 долара“, пише Дарианани.


Друга прогноза обаче дава значително предимство на софтуерния гигант Microsoft, пише CNBC.

Кризата с коронавируса ускори нуждата на корпоративна Америка от облачна инфраструктура, позиционирайки облачния бизнес на Microsoft като значителен генератор на приходи и пазарна стойност през следващите години, според Wells Fargo.

Банката от Уолстрийт смята, че пазарната капитализация на Microsoft може да достигне 2 трилиона долара през следващите 2-3 години заради очаквания ръст на облачния бизнес.

Wells Fargo повиши прогнозата си за 12-месечна ценова позиция до 250 долара, или с 37% над затварянето на компанията от вчера. 

Според банката Microsoft е в състояние да осигури ръст на приходите и акциите и през 2023 г. пазарната капитализация може да достигне 2 трилиона долара.  Това би означавало цена от 283 долара за акция на софтуерната компания.

В момента акциите на компанията се търгуват с малко над 1% нагоре до малко над 185 долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | apple | компании | пазарна капитализация | 2 трилиона

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини