Мъск е все по-близо до получаването на първи бонус от $346 млн.

Той не получава заплата като директор на Tesla

Снимка: БТА
14:38 14.01.2020
Изпълнителният директор на Tesla Inc Илон Мъск е близо до спечелването на първия транш от опции върху акции в размер на 346 млн. долара. Това се случва, след като акциите на производителя на електрически превозни средства нараснаха над два пъти през последните три месеца. За да се случи обаче, има условие – пазарната стойност на Tesla да се задържи над 100 млрд. долара. 

Акциите на Tesla поскъпнаха с 9% до рекордно високи стойности в понеделник. Те трябва да нараснат с още 6%, за да изпратят пазарната капитализация на компанията отвъд 100 милиарда долара. След това тя трябва да поддържа същото ниво както за едномесечна, така и за шестмесечна средна стойност, за да задейства получаването на първия от общо 12 транша от опции, предоставени на Мъск. 

Основателят на Tesla вече изпълни оперативна цел, която е необходима за влизането в сила на опцията.

За да получи Мъск последващите траншове, според условията на пакета за плащане от 2018 г., пазарната максимална стойност ще трябва да продължи да се увеличава устойчиво с 50 милиарда долара през 10-годишния период на споразумението. Милиардерът ще спечели пълния пакет, ако пазарната капитализация на Tesla достигне 650 млрд. долара, а производителят на електрически автомобили постигне няколко цели за приходи и печалба.

В случай, че Мъск, който е и мажоритарен собственик и главен изпълнителен директор на производителя на ракети SpaceX, получи плащанията от целия пакет, той ще надмине по размер на възнагражденията всеки един изпълнителен директор в САЩ, според Institutional Shareholder Services.

Мъск не получава заплата или паричен бонус, а само опции, които се основават на пазарната капитализация на компанията и основни цели за растеж на Tesla.

Миналата седмица борсовата стойност на Tesla достигна близо 89 милиарда долара, надминавайки за първи път общо стойността на други двама големи автомобилни производители в САЩ – General Motors и Ford. Ръстът беше подхранен от изненадваща печалба за третото тримесечие, напредък в новата фабрика в Китай и по-добри от очакваните доставки на автомобили през четвъртото тримесечие.

Tesla беше оценена на около 53 милиарда долара, когато акционерите одобриха пакета за заплащане на Мъск през януари 2018 г. и компанията беше изправена пред парична криза, забавяне на производството и засилваща се конкуренция. Пакетът се разглежда като много амбициозен, тъй като предполага, че стойността на компанията може да нарасне до десет пъти за 10 години.

Миналата година Мъск постигна две оперативни цели, като привлече приходи над 20 милиарда долара и коригира печалбите преди лихви, данъци и амортизация до 1.5 млрд. долара за четири поредни тримесечия.

В момента Мъск притежава около 34 милиона акции на Tesla, което се равнява на 19% от компанията. Пакетът му за обезщетение ще му позволи да купи още 20.3 милиона акции, ако всичките му опции са валидни.

Когато Tesla за първи път представи пакета на Мъск през 2018 г., компанията каза, че Мъск може на теория да получи 55.8 милиарда долара, ако не бъдат емитирани нови акции. Оттогава Tesla раздава акции на служителите и миналата година продаде акции и конвертируеми облигации за 2.7 милиарда долара. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | заплащане | Tesla | бонус | Илон Мъск

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини