Менда Стоянова: Бюджетът ще е пица с пармезан и шунка

Шунката ще е за там, където има образование, квалификация и работа

Снимка: Economic.bg
09:27 13.11.2019
Националният бюджет за следващата година е пица, но към нея вече са добавени пармезан и шунка. Така председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова определи пред bTV Бюджет 2020, припомняйки алегорията на финансовия министър от кабинета „Борисов 1“ Симеон Дянков.

„Шунката отива там, където има повече работа, квалификация, образование - секторите с висока добавена стойност“, добави Стоянова.

Тя подчерта колко е позитивен фактът, че следващият бюджет е балансиран: „Досега винаги сме имали бюджетен дефицит, макар и с политика за неговото намаляване, за да стигнем до 2020 г., когато бюджетът ще бъде с нулев дефицит“. По думите ѝ най-правилната политика е именно да харчиш точно толкова, колкото са ти приходите.

На въпрос ще се преизчисляват ли пенсиите, Стоянова отговори, че БСП са участвали в пенсионната реформа. Хората, които получават минимална пенсия, нямат достатъчно стаж или осигурителни вноски, смята тя. За пример бяха дадени земеделските производители, които, ако внасят по-ниски осигуровки, няма как да очакват по-високи пенсии. Въпросът за преизчисляването на пенсиите дойде, тъй като минималната пенсия през 2020 г. ще бъде 234 лв., а прагът на бедност – 363 лв.

Днес предстои народните представители да гласуват Бюджет 2020 на първо четене.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Менда Стоянова | пица | национален бюджет | Бюджет 2020 | шунка | пармезан | Симеон Дяков