Международната обстановка натежа над S&P500 и NASDAQ

В първия ден от седмицата водещите щатски индекси приключиха търговията с разнопосочни резултати

Снимка: БТА
В първия ден от седмицата водещите щатски индекси приключиха търговията с разнопосочни резултати. Индустриалният Dow Jones успя да се пребори за нов рекорден връх, след като навакса изоставане от 163 пункта, за да завърши 10 над нивото си на отваряне. Индексът беше силно подкрепен от акциите на Boeing, които поскъпнаха с 4.5%, след новината, че компанията ще поднови доставките на злополучния модел 737. 

Междувременно несигурността в преговорите между САЩ и Китай, както и ескалацията на антиправителствените протести в Хонконг натежаха на S&P500 и NASDAQ. Двата индекса се разделиха респективно с 0.20% и 0.13%. Надеждите за скорошно постигане на търговско споразумение получиха нов тласък в четвъртък, когато от китайското търговско министерство заявиха, че Пекин и Вашингтон са договорили поетапна отмяна на двустранните мита. В петък обаче американският президент Доналд Тръмп заяви, че той не се е съгласявал на подобни отстъпки. 

Във фокуса на пазарните участници остават и събитията в Хонконг. Местната полиция откри огън по протестиращи, като един от пострадалите е в критично състояние. Заради подновеното разпалване на напрежението хонконгският бенчмарк Hang Seng отписа 2,6% по време на търговията в понеделник. 

Европейската сесия се отличи с ниска активност и слаби понижения за водещите индекси. При макроикономическите данни днес беше публикувана информация за брутния вътрешен продукт на Великобритания, който бележи ръст от 0.3% през третото тримесечие, като по този начин страната избегна дефиницията за рецесия, а именно две поредни тримесечие на икономическо свиване. 

Акценти днес

Изявление – Доналд Тръмп

Във вторник пазарните участници ще насочат вниманието си към изявление на президента Тръмп пред Икономическия съюз на Ню Йорк. След като в петък Тръмп отхвърли твърденията, че се е съгласил да премахне наложените мита върху стоки от Китай, инвеститорите ще очакват повече пояснения относно първата фаза на евентуална търговска сделка между двете страни. 

Инструмент на фокус

Banco Santander SA – Седмична   

На седмична база може да видим, че психологическата граница от 4 евро се оказа непреодолима за акцията на Banco Santander. Съпротивата беше допълнително подсилена от 50-седмичната подвижна средна и низходяща тренд линия, датираща от началото на 2018 година. Желателно е да се проследи евентуален тест на ниво 3.50 евро като неуспешен пробив ще създаде добри предпоставки за покупка. 

EUR/USD – Дневна  

Най-търгуваната валутна двойка продължава движението си в низходящ тренд, дефиниран от 200-дневната експоненциална средна и подкрепяща тренд линия. След като цената образува формация „двоен връх“ в близост до средната, щатският долар отново взе надмощие и понижи котировките до ново локално дъно. В средносрочен план очакваме низходящото движение да продължи, като всяка корекция в цената може да се използва за вход в къса позиция.  

XAG/USD – Дневна 

Пазарът на ценни метали продължава да търпи силен отлив на инвестиции, а среброто проби поредното ниво на подкрепа, този път при психологическите $17 за тройунция. Съветваме купувачите да бъдат предпазливи, поради силата на низходящото движение. Нивата около 200-дневната ЕМА и $16 имат потенциал при формиране на сигнал да послужат за вход в дълга позиция. 

CAC40 – Месечна  

След пробива на силната съпротива при 5500 пункта, френският индекс затвърди доброто си представяне и продължи възхода. В дългосрочна перспектива обаче може да забележим, че САС се намира близо до ново ниво, където може да се очаква съпротива от пазара. Очакваме психологическата граница от 6000 пункта за момента да се окаже непреодолимо препятствие за цената тестът ѝ да доведе до корекция.  Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: пазар | акции | Китай | САЩ | индекси | борси | Хонконг | търговска война