Миналият месец е бил най-топлият октомври в Европа

Това е петият пореден месец на рекорди

Снимка: Pixabay
17:55 05.11.2019
Средните температури в целия свят през октомври 2019 г. са били най-високите за този месец, заяви във вторник службата на ЕС за наблюдение на Земята Коперник.

Октомври 2019 г. е бил с 0.69 °C по-топъл от средното за месеца от 1981-2010 г. В Европа месецът е бил с 1,1 °C по-топъл от средния октомври за същия период от време.

Много европейски страни отчетоха над средните температури през целия месец с изключение на тези в северната и северозападната част на континента, казва Коперник, но европейските температурни аномалии често са по-големи от глобалните, особено през зимата.

Температурите също са били над средните в големи части на Арктика, но в западната част на САЩ и Канада имаше по-ниски температури от обикновено.

Октомврийската температура е вече 1,2 °C над предпромишлените нива, определени от Междуправителствения комитет по изменението на климата (IPCC), каза Коперник. Това е близо до амбициозната долна граница от 1,5 °C, очертана от Парижкото споразумение за климата, което има за цел да запази затоплянето между 1,5 °C и 2 °C.

Септември 2019 г. е бил приблизително 0.57 °C градуса над средното ниво, каза Коперник миналия месец.
Всъщност това е петият пореден месец, който чупи рекордите или е близо до счупване на рекорди, заяви лабораторията.


През октомври 2019 г. също се забелязва, че площта на лед в Арктика също достига рекордно ниско ниво. Климатологът Зак Лабе заяви, че това е в съответствие с бързата промяна в Арктика и е свързано с над средните повърхностни температури в района.

Според Коперник експертите са съгласни, че наборите от данни за температурата показват устойчив период от над средните температури от 2001 г. насам.

Констатациите на Коперник се основават на компютърно генериран анализ, използващ измервания от спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят.

Междувременно Националната администрация за океански и атмосферни условия на САЩ (NOAA) обяви по-рано през годината, че юли 2019 г. е най-топлият месец от 140 години, откакто се правят замервания.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: температури | рекорди | време | октомври | топло | Коперник

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини