Франция и ЕС ще отговорят на американските мита

Бруно льо Мер заяви, че страната му е готова на бърз контраудар

Бруно льо Мер
Бруно льо Мер
Снимка: Правителство на Франция
11:11 03.12.2019
Франция и Европейският съюз (ЕС) са готови да се противопоставят на най-новите американски заплахи за нови мита за френските продукти, заявиха във вторник министри от френското правителство, цитирани от Ройтерс.

Снощи правителството на САЩ заяви, че може да наложи наказателни мита в размер до 100% на внос на стойност 2,4 милиарда долара от Франция, включително шампанско, чанти, сирене и други продукти, след като заключи, че новият данък върху цифровите услуги във Франция ще навреди на американските технологични компании.

Френският министър на финансите Бруно льо Мер определи предложенията на САЩ като „неприемливи“. „В случай на нови американски санкции Европейският съюз би бил готов да даде бърз контраудар“, заяви Льо Мер пред Radio Classique.

Френската министърка на икономиката на младежта Аньес Пание-Рюнашер заяви пред Sud Radio, че Франция ще бъде „упорита“ в отношенията си със САЩ по въпроса и че Франция няма да отстъпи от своите планове за цифров данък.

Ставката от 3% се прилага за приходи от цифрови услуги, спечелени от компании с над 25 милиона евро приходи във Франция и 750 милиона евро приходи по целия свят.

Но офисът на американския търговски представител заяви в понеделник, че разследването им е установило, че френският данък е „несъвместим с преобладаващите принципи на международната данъчна политика“.

В изявлението се казва, че френското предложение за данъка е "необичайно тежко за засегнатите американски компании", включително Google (част от Alphabet Inc), Facebook Inc, Apple Inc  и Amazon.com Inc.

Последното решение на правителството на САЩ доведе до рязък спад на водещите френски акции на луксозни стоки. Книжата на LVMH, Kering и Hermes паднаха с 1,4% и 1,5% в ранната търговия.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Франция | сирене | шампанско | мита | Бруно льо Мер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини