МОН обмисля варианта да няма учебни часове след 18:30 ч.

Това е в името на безопасността на децата, твърди заместник-министърът на образованието

Снимка: Economic.bg/Архив
18:30 06.01.2020

Часовете в училищата да приключват най-късно в 18:30 ч. Това обмислят от Министерство на образованието и науката (МОН), съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред DarikNews.

„Идеята е втора смяна да приключва в 18:30 ч. Много е изморително да са на училище до 19:15. По-добре е да има нулеви часове, но децата да напускат учебните заведения по-рано вечерта“, коментира Михайлова. По думите й идеята се обмисля и заради зачестилите инциденти на блъснати деца от автомобили по улиците.

Според заместник-министър Михайлова така децата ще си тръгват от училище с поне час по-рано, когато все още не са толкова изморени, за да са разсеяни при пресичане, а и шофьорите са по-концентрирани.

По отношение на това дали всички деца трябва да учат в една смяна, Таня Михайлова е на мнение, че този режим скоро няма как да бъде въведен в големите градове. „За София срокът за преминаване към една смяна на учене е 2029 г., но ако е възможно и по-рано да стане, ще се направи“, каза Таня Михайлова.

Припомняме, че през лятото на 2018 г. МОН отмени  фиксираният срок до 2020-2021 г. за преминаване изцяло на едносменен режим във всички училища. Това се наложи поради различите проблеми около създаване на нужните условия.

Зам.-министър Таня Михайлова коментира и недоволството на някои родители, че отново междусрочната ваканция е по средата на седмицата и се пада в сряда, 5 февруари, а на следващия ден, четвъртък, децата трябва да започнат училище. Това създава неудобства, особено за семействата с по-малки ученици. По думите й това не е ваканция за отдих, а един ден, предназначен чисто организационно за преминаване от единия в другия срок.

„Това е ден за пренастройка - да не започне детето от втора смяна в единия ден на следващия ден първа смяна, вече за втория срок. Няма нищо драматично. Междусрочната ваканция винаги е била 1 ден между двата срока. Логиката е, че това е чисто организационен ден“, добави още заместник-министърът на образованието.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: безопасност | МОН | Таня Михайлова | учебни часове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини