МРРБ ще търси вода за Перник по стари карти от подземни пещери

Предстои Министерството на околната среда и водите да оцени идеите на експертите

Експертните предложения за решаването на водната криза бяха представени от регионалния министър Петя Аврамова
Експертните предложения за решаването на водната криза бяха представени от регионалния министър Петя Аврамова
Снимка: Economic.bg
18:26 12.12.2019
Стари карти и подземни карстови пещери са сред основните идеи на експертите как да се реши водната криза в Перник. Това стана ясно от министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, която пред комисия в парламента представи три експертни предложения за облекчаване на последствията от водната кризата в община Перник.

Първото предложение е за тестови сондажи във вододайната зона на язовир „Студена“, които да черпят вода от подземни води и да допълват язовира или директно да отиват към пречиствателната станция чрез тръба, която да бъде изградена по дъното на язовира.

Второ предложение е за еднократно изчерпване на водата от подземни карстови пещери, в които са открити големи количества вода. Предвижда се водата да бъде изпомпвана и вкарвана в естествените притоци на Струма. При този вариант експертите са предложили и еднократно пускане на статистичния обем водни количества, които се намират при помпена станция „Крапец“, която в момента не работи и която е снабдявала високата част на Радомир.

По експертни разчети става дума за около един милион кубически метра. Аврамова обясни, че ако този обем бъде изпуснат към язовира, той ще го напълни, но ще е необходимо дълго време, за да се попълнят водните количества преди отново да бъдат насочени към язовира и затова това е крайна мярка, ако водата в язовира бъде изчерпана.

Третото предложение, за което ведомството устно е информирано, е базирано на стари карти, в които е посочено, че при село Друган има водоизточник, който сега не се използва, за който се предполага дебит от сто литра в секунда. Тази информация трябва да бъде проверена. Селото се намира на пътя на водопровода, който е от язовир „Студена“ към Радомир, и би могло с помпена станция и кранови възли да се върне обратно по този водопровод вода към язовира, уточни регионалният министър.

Тя съобщи, че предложенията са пратени в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а днес Аврамова е поискала от ресорния министър да изиска бърза оценка на експертите на ведомството за това кои от предложенията са възможни. От своя страна МРРБ е в готовност да съдейства с търсене на финансиране, проектиране и изграждане на необходимата инфраструктура. Тя изрази надежда, че предложенията ще бъдат разгледани в близките дни.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МОСВ | МРРБ | Нено Димов | Петя Аврамова | водна криза в Перник | безводие | карстови подземни пещери