МС реши: Без винетка за спорните пътища около София

Това са 115 километра държавни пътища около столицата и 40 километра около Варна

Снимка: Economic.bg/Архив
13:52 27.02.2020

Водачите, които се движат по Северната скоростна тангента на София, пътя за Банкя, Бистрица, Железница и Панчарево, вече официално не трябва да купуват винетки. Това реши Министерския съвет, като промени списъка с републиканските пътища, за движението по които сега се изисква плащането на винетна такса.

С днешното си решение правителството вади общо 115 километра държавни пътища около София и  40 километра около Варна, за които  няма да се изисква винетка. Така ще бъде направено и за други общини, след като те бъдат готови със своите искания, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той уточни, че с други 12 общини все още се водят преговори и там ще има извадени пътища от обхвата на платените шосета. 

В участъците около София попадат още отсечките София - Владая, София - Долни Богров - Горни Богров - Елешница, София - с. Пролеша, пътят от Софийския околовръстен път до Нови Искър. Винетка няма да е необходима за пътя София - Волуяк, Кокаляне - Долни Пасарел, Софийски околовръстен път - Панчарево, за двата третокласни пътя София - Банкя, както и за отсечката от Софийския околовръстен път в района на кв. Суходол до автомагистрала „Струма“ при пътния възел за Мало Бучино.

В отсечките около Варна, за които няма да е необходима винетка, попадат: участък от АМ „Хемус“ до пътен възел „Летище“; участък от пътя Варна - Русе до отбивката за пречиствателната станция Варна; два участъка от пътя Бургас - Варна - Дуранкулак между обръщана след отбивката за пречиствателна станция „Златни пясъци“, к.к. Златни пясъци, к.к. Св. Св. Константин и Елена и Варна и между кв. „Аспарухово“ и разклона за местността „Кантара“; участък от третокласния път Оброчище - Кичево от Варна до разклона за CO „Добрева чешма“; участък от третокласния път Девня - Варна от Варна до с. Казашко; и участък от третокласния път Провадия - Дългопол от Варна до с. Константиново.

Припомняме, че преди няколко дни, когато стана ясно, че камерите на тол системата ще следят и за платени електронни винетки, отново на дневен ред излезе въпросът с крайградските пътища, които свързват две населени места от една община. Оказа се, че голяма част от общините в България, включително и Столична община, не са внесли в Агенция „Пътна инфраструктура“ не са поискали пътищата, които свързват две населени места от една община, да бъдат извадени от републиканската мрежа, и за които сега се плаща винетка.

Заради обществения отзвук се оказа, че всички нарушители, които са се движели по спорните пътища и са снимани от камерите на тол системата, няма да бъдат глобени. За това припомни и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в ефира на bTV тази сутрин:  „Няма нито един глобен в тези конфликтни зони, не само в София, но и в другите населени места“, уточни Нанков.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: общини | пътища | винетки | решение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини