МВФ повиши прогнозата си за цената на петрола през 2020 г.

Стабилизирането на петролния пазар помогна за повдигането на настроението на инвеститорите

Снимка: Pixabay
13:37 26.06.2020

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за средните цени на петрола за 2020 и 2021 г. В юлския доклад на финансова организация „Перспективи за развитие на световната икономика“ е записано, че за тази година средната цена на нефта ще бъде 36.18 долара за барел, а за догодина – 37.54 долара/барел.

За сравнение, в априлския си доклад експертите на МВФ прогнозираха, че средната цена за тази година ще е 34.80 долара, а за догодина – 36.40 долара/барел.

Въпреки повишението на прогнозните цени на „черното злато“ за тази година с 4%, а за догодина – с 3%, те остават много под средната стойност, постигната на световния пазар миналата година – 61.39 долара за барел. Според авторите на доклада „кривите на петролните фючърси показват, че цените, както се и очаква, ще се повишат до 46 долара за барел, но въпреки това ще останат с около 25% по-ниски от средния показател за 2019 г.“

Припомняме, че средните прогнозни цени на петрола, изчислявани от МВФ, се вземат от средното аритметично на цените на три основни сорта – Brent, Dubai Crude и WTI.

От юлския доклад на МВФ става ясно още и че „стабилизирането на петролния пазар помогна за повдигането на настроението“ на инвеститорите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВФ | цена на петрола | поскъпване на петрола | прогнозна цена | прогноза на МВФ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини