Начинът на използване на лицевото разпознаване го прави добро или лошо

Директорът на Microsoft призовава за глобални правила за регулиране на AI технологиите

Снимка: БТА
18:37 23.01.2020
Китай се грижи „толкова дълбоко“ за етиката по отношение на изкуствения интелект, колкото и САЩ. Това каза изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела, който призова за глобални правила за технологията, предава CNBC. 

Microsoft инвестира много в AI и е само една от многото технологични компании, призоваващи за регулации в областта. 

Според Сатя Надела и САЩ, и Китай, и Европейският съюз имат набор от принципи, чрез които да регулират технологията и въздействието ѝ върху обществата и света като цяло. „Светът като цяло днес вероятно се нуждае повече, отколкото през последните 30 години“, смята той. 

Коментарите на Надела идват, след като САЩ увеличават контрола си върху китайските AI фирми. Някои от най-големите играчи от азиатската държава в сферата на интелектуалната собственост бяха вкарани в черен списък на Вашингтон и обявени за нарушители на човешките права, по обвинение в потъпкване на мюсюлманските малцинства в северозападен Китай. 

Междувременно китайските фирми за наблюдение продължават да се разрастват в световен мащаб на фона на амбициите на Пекин да бъде лидер в областта на изкуствения интелект до 2030 г. 

Надела е на мнение, че регулацията „наистина има място тук“, по-специално той набляга на правилата по време на употреба на AI, като разпознаването на лица. „Мисля, че трябва да мислим повече за регулирането по време на използването, защото разпознаването на лице или разпознаването на обекти само по себе си не е добро или лошо, това е просто технология. Доброто или лошото е случаят на употреба“, казва той, като обръща внимание и на момента на проектиране. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | Китай | регулации | лицево разпознаване | изкуствен интелект | AI | Сатя Надела

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини