Най-добрите страни в Европа за финансово благосъстояние

Проучването на Intrum показва доколко гражданите успяват навреме да плащат сметките си

Берлин
Берлин
Снимка: Pixabay
10:33 28.11.2019
Германия и Австрия оглавиха класация за финансово благополучие в Европа, а Гърция и Литва са на дъното, съобщава Bloomberg.

Шведската колекторска компания Intrum AB е анкетирала потребители относно способността им да плащат сметки навреме, нуждата от кредити, спестявания и финансовата им грамотност, и представи новия си барометър за финансово благосъстояние, който класира 24 европейски държави.

Германия и Дания оглавяват под-класацията по способността на домакинствата да плащат сметки навреме, докато Унгария, Чехия и Естония отбелязват най-висока кредитна свобода или най-ниската зависимост от дълга. 

Швеция и Швейцария заемат първите места по сумата, която потребителите успяват да спестят всеки месец, докато Финландия и Великобритания постигат най-високо ниво на финансова грамотност.Ето основните констатации на годишния доклад за плащания на потребителите в Intrum: 

-Около 45% от анкетираните европейски потребители казват, че сметките им нарастват с по-бързи темпове от доходите им, като 43% твърдят, че тези опасения влияят негативно на общото им благосъстояние. 

-24% са взели назаем пари или са достигнали лимита си по кредитна карта за плащане на сметки през последните шест месеца, което е с 20% повече от миналогодишното проучване.

-Дори като разходите за живот се увеличават, проучването показва, че 75% от потребителите все още успяват да спестяват част от заплатата си всеки месец, въпреки че 52% са недоволни от сумата, която могат да спестят. 

Главният изпълнителен директор на Intrum Микаел Ериксън казва, че проучването разкрива, "че потребителите се чувстват под нарастващ финансов стрес." В интервю той каза, че един от основните проблеми е, че нивото на знанията е твърде ниско и призова за повече образование за финансите. 

През септември Intrum е анкетирал 24 004 потребители в 24 държави.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финанси | европа | класация | сметки | плащане | държави

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини