Оптимизъм завладя борсите в САЩ и Европа

S&P 500 отново се изкачи над психологическите 3000 пункта - за пръв път от 18 септември

Снимка: БТА
Силен старт на седмицата за водещите индекси на Уолстрийт и отново водещата причина беше оптимизмът около търговските преговори между САЩ и Китай. S&P 500 нарасна с 0.69 на сто до 3006 пункта, изкачвайки се над психологическите 3000 за пръв път от 18 септември насам и е на път да подобри максимума си от 26 юли тази година. Въпреки това неведнъж бенчмаркът се е приближавал до тези стойности, без да ги надминава.

Nasdaq прибави 0.91% до 8162, а индустриалният Dow Jones се изкачи с 0.21% до 26827 пункта. След промяна на ценовата цел от 250 на 280 долара на акция, Apple поскъпна с 1.5% до нов максимум и поведе Dow към зелената територия. Междувременно акциите на Boeing се сринаха с 3.8 на сто.

Европа също стартира седмицата със зелена вълна въпреки несигурността относно Брекзит, след като председателят на Британския парламент Джон Бъркоу не позволи гласуване н сделката на премиера Борис Джонсън. Британският FTSE прибави 0.18% към стойността си, а DAX 30 и САС 40 – 0.91% и 0.22%.  В събота наследникът на Тереза Мей поиска удължаване на крайния срок за Brexit на 31 октомври, след като депутати приеха поправка за отлагане на гласуването на сделката с ЕС.

Акценти днес


Икономически данни – САЩ, Канада


Днес акцентът ще падне върху данните за продажбите на дребно на месечна база през август в Канада. Очаква се базовият индекс да не запише силно изменение, но то да бъде в положителна посока. В 17:00 часа ще получим повече информация за имотния пазар в САЩ и по-конкретно – за продажбите на вече съществуващи жилища през септември.

Финансови отчети – Q3


И днес продължава сезонът на финансовите отчети. Преди старта на сесията ще видим данните на Procter&Gamble, McDonald’s, United Technologies, Kimberly-Clark, Biogen и други.

Инструмент на фокус - Twitter

Акциите на любимата на Доналд Тръмп социална мрежа държат възходящия тренд и от началото на годината сформираха по-стръмен такъв над 50-дневната средна ЕМА. През последните няколко седмици котировките записаха известно понижение, което ги изпрати за тест на новообразуваната възходяща тренд линия. При спад под нея и пробив на експоненциалната средна, ще очакваме тест на 35 долара, което би могло да се използва за къса позиция. За вход обаче препоръчваме да се изчака пробив или отскок над линията на подкрепа от 2019.

GBP/USD

Една от най-търгуваните двойки бе задвижена от доста силен бичи импулс в лицето на Борис Джонсън и Брекзит като цяло. Новините управляват паунда и предвид силното движение и пробива на различни съпротиви, очакваме при положителни данни тенденцията да се запази. Обратното – при твърд Брекзит сривът на лирата е сигурен. Има съпротиви при 1,3170 и 1,3370 за преодоляване, но за момента движението е силно.

XAG/USD

Среброто прави опити да се изкачи над низходящата съпротива, но засега те не са много успешни. След силното поскъпване вчера през деня, до края на щатската сесия ценният метал изтри натрупаното и се върна отново до линията на съпротива от септември и октомври. Стохастик бележи низходящо пресичане в зоната на прекупения пазар, поради което очакваме спад под 50-дневната ЕМА и нова атака на подкрепата при 17,00.

CAC 40

Френският индекс продължава с опитите за нови максимуми и формираната през годината съпротива очертава все по-високи стойности, но въпреки това в повечето случаи те биват последвани от нови, силни понижения. Очакваме с излизането на Стохастик под 80 пункта да надделеят мечките и да последва атака на 5600 пункта, а дори и на 50-дневната експоненциална средна. При спад под нея може да имаме и тест на 5500 пункта.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Фед | борсови индекси | цена на акции | пазар на акции | турски пазар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини