Още две банки ще отпускат безлихвените заеми до 4500 лв.

Над 2000 души са се възползвали от мярката на държавната банка ББР

Снимка: ББР
17:39 12.05.2020

Още две търговски банки започват да отпускат безлихвените кредити за физически лица по програмата на Българска банка за развитие. „Алианц Банк“ АД и „Търговска банка Д“ АД са подписали споразумение с държавната банка и ще бъдат подготвени да обслужват по програмата след 18 май. Оттогава ще се приемат искания от клиенти, съобщават от ББР.

Заемите до 4500 лв. се изплащат по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

ББР още през април побърза да подпише тези споразумения с „Общинска банка“, „Инвестбанк“, „Първа инвестиционна банка“ и „Интернешънъл Асет Банк“. Те стартираха работа по програмата в края на април и до момента от четирите банки са одобрени общо 2 171 безлихвени заема с гаранция от държавната ББР. В „Общинска банка“, която първа започна да обработва заявления на гражданите, одобренията са 1 150. 836 са потвърдените заеми в „Първа инвестиционна банка“, 115 – в „Инвестбанк“ и 70 – в „Интернешънъл Асет Банк“.

По данни на ББР над две трети от исканията са от служители в неплатен отпуск, а значително по-малко са кандидатствалите за кредит самоосигуряващи се лица.

Припомняме, че при обявяването на програмата в средата на април стана ясно, че дванайсет от най-големите банки в страната искат да участват в програмата на Българска банка за развитие (ББР). Все още обаче предстои финализиране на процеса по сключване на споразумения с още 6 банки, заявили интерес към програмата, коментираха от ББР. 

Гаранционната програма е на ББР и по нея ще си партнира с тези банки по отпускането на кредитите на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19 (служители в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица).

Припомняме, че тази мярка ще бъде финансирана с 200 млн. лв. от увеличението на капитала на Българската банка за развитие. В края а март правителството прие решение за увеличаване на капитала на ББР с общо 700 млн. лв. Предстои финализиране на процеса по сключване на споразумения с още 6 банки, заявили интерес към програмата.

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми в размер до 4 500 лева. Финансовите средства се отпускат наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисиони и неустойки.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини