България се присъединява към общия европейски пазар на електроенергия

Страната ни и още 6 държави се присъединяват към други 14, между които цените на електроенергията ще варират само с 2-3 евро

Снимка: Economic.bg
13:14 08.11.2019

От 19 ноември България вече трябва да е част от единния европейски пазар на електроенергия „В рамките на деня“ – обединението SIDC (доскоро известно като XBID). От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) съобщават, че заедно с нас към държавите, които вече участват в единното свързване, на посочената дата ще се присъединят още Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения.

Първите доставки се планират за 20 ноември.

От ЕСО обясняват, че интегрираният пазар „В рамките на деня“ ще увеличи цялостния резултат от търговията в този сегмент чрез насърчаване на ефективната конкуренция, увеличаване на ликвидността и по-ефективно използване на ресурсите за производство в Европа. Интересът към търговията на пазарите „В рамките на деня“ ще се увеличава с нарастването на количеството непостоянно производство от възобновяеми източници, смятат от обществения доставчик. Също така се посочва, че свързването на пазарите е „ключов компонент за осъществяването на единен вътрешен електроенергиен пазар в съответствие с европейския целеви модел“.

В момента част от мрежата на SIDC са Белгия, Дания, Германия, Естония, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Норвегия, Нидерландия, Австрия, Португалия, Швеция и Испания. В края на 2020 г. пък се очаква към пазарното обединение „В рамките на деня“ да се присъедини трета група от държави.

Идеята зад свързването на борсовите пазари на електроенергия в Европа чрез единна международна платформа е да се насърчи конкуренцията в сектора, да се увеличи ликвидността на компаниите в бранша и това да доведе до по-ефективно използване на ресурсите за производство на континента.

През юли тази година главният секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) Красимир Живачки коментира пред Bloomberg TV Bulgaria, че благодарение на обединяването на редица страни в общ енергиен пазар ще се създаде таван на цените на тока на борсата, за да не ставаме отново свидетели на ситуации, при които у нас те са в пъти по-високи от тези на международните пазари. По думите на Живачки благодарение на SIDC в най-благоприятния случай цените на пазарите в различните държави в обединението ще се различават в рамките на само 2-3 евро.

Припомняме, че още от края на миналата година българските работодателски организации се оплакват от прекомерно високите цени на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Тогава председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обясни, че чрез борсата на определени компании в точно определени часове се продава електроенергия на много ниски цени и че тези компании вероятно имат политическо покровителство.

За прекалено високите цени на тока през останалите часове той обвини ТЕЦ-овете „Марица Изток“ 1 и 3, които продават електроенергията си на прекалено скъпо и начисляват много на брой и високи като размер допълнителни такси. Така по думите му се стига до ситуация, при която България продава в чужбина ток по-евтино, отколкото го прави за клиентите на територията на страната - както корпоративни, така и частни.

Тъй като от страна на различните законодателни и регулаторни органи не последва особена реакция, в средата на тази година четирите национално представени работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП - внесоха редица сигнали за злоупотреби на пазара на електроенергия. Сред сезираните институции бяха Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Националната електрическа компания (НЕК), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и дори Европейската комисия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АИКБ | ЕСО | КРИБ | Електроенергиен системен оператор | цени на тока | цени на електроенергията | SIDC | XBID

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини