От началото на април клиентите на „Булгаргаз“ може да бъдат компенсирани

Теменужка Петкова обясни, че нуждата „Газпром“ да връща пари на България е хванала правителството неподготвено

Снимка: Economic.bg

Никога досега не е имало случай някой да трябва да връща пари на България, досега все е налагало страната ни да доплаща. Именно затова сега държавата се оказва неподготвена как да разпредели обратно към клиентите на „Булгаргаз“ парите, които ще ѝ бъдат върнати от руската „Газпром“ заради понижените с 40% от 5 август 2019 г. цени на руския природен газ.

Това обясни в студиото на „Панорама“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, добавяйки, че със сигурност 150-те млн. лв., които „Газпром“ трябва да върне на „Булгаргаз“, ще бъдат възстановени на клиентите на „Булгаргаз“ и на техните подизпълнители по веригата.

„Ще направим работна група в Министерство на енергетиката и във възможно най-кратък срок ще намерим механизъм как клиентите на „Булгаргаз“ и техните клиенти да си получат обратно парите“, заяви Петкова.

Тя отказа да се ангажира с конкретен срок кога ще е готов въпросният механизъм, но каза, че ще се действа възможно най-бързо, споменавайки, че на 1 април Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да определи цената на природния газ в България за следващото тримесечие.

По отношение на процентното съотношение между руския, американския и други видове газ в енергийния микс на страната министърът каза, че няма да има никакви квоти и разпределение. Именно това, по думите ѝ, е една от ползите от диверсификацията на източниците на газ - сигурност на доставките и конкуренция при цените.

На въпрос дали завършването на газопровода „Балкански поток“ би разсърдило САЩ, а пък евентуално спиране на строежа му не би предизвикало недоволство от Москва, Петкова заяви, че най-важното е страната ни да съблюдава европейските правила за изпълнението на проекта. Според нея, докато тези правила се спазват, не би трябвало да има проблеми около газопровода.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Русия | Газпром | природен газ | Булгаргаз | Теменужка Петкова | КЕВР | Комисия за енергийно и водно регулиране | Балкански поток