Паниката около коронавируса отново натежа на пазарите

Продължават притенсненията за свиване на световната икономика

Щатските акции записаха втори ден с големи понижения на фона на спад в доходността по облигациите, което засили очакванията за свиване на световната икономика. Доходността по 10-годишните щатски ДЦК удариха рекордно дъно, след като индустриалният индекс Dow Jones изтри още 876 пункта от стойността си и завърши деня до границата от 27000. 

Широкият индекс S&P 500 отново се понижи с повече от 3 процента до 3225.89 пункта след коментарите на здравни служители. Според тях епидемията от коронавируса може да се разпространи и в САЩ, което вся притеснения в инвеститорите. Индексът Nasdaq Composite отписа 255 пункта от активите си като се спря до 8965.61 пункта в края на търговската сесия. 

Европейските акции завършиха деня с понижение, продиктувано от опасенията, че епидемията е на път да се разпространи в Италия и целия континент като цяло. Почти всички сектори завършиха с отрицателни резултати, което понижи водещия индекс DAX под психологическата граница от 13000 пункта, след като се раздели с 1.88% от стойността си. Класацията на губещите беше поведена от индексите FTSE 100 и CAC40, които изостанаха с 1.94 на сто. 

Въпреки интереса към златото, което се използва като актив убежище в периоди на несигурност на пазарите, цената му се понижи с 1.42 процента до 1635.20 долара за трой унция. Поевтиняването на ценният метал се дължи на затваряне на позиции с цел прибиране на печалби, след като златото достигна до 7-годишен връх. Във вторник цената на петрола продължи низходящото си движение, което я изпрати до 50 долара за барел, докато сорта Брент се търгуваше при цена от $55. Притесненията на пазарните участници за свиване на глобалната икономика се очаква да удари търсенето на нефт, което е основната причина за спада на суровината.

В сряда пазарите ще следят отблизо изказването на председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, която ще направи публична изява в 15:30 часа българско време. Основните акценти, за които ще се следи са влиянието на епидемията в Китай и Европа върху икономиката и възможните действия от страна на Банката за ограничаване на негативното влияние върху пазарите.


Автомобилният сектор е сред най-засегнатите от отрицателни резултати на фондовите пазари, което може да се види от графиката на BMW. Концернът се намира в низходящ тренд от началото на годината, като цените на акциите достигнаха най-ниските си нива от 8 години насам. Очакваме спадът да продължи до зоната на подкрепа около €58, където може да видим отскачане от минимумите. USD/JPY бързо върна натрупаната печалба от началото на седмицата, което очертава развитие на низходящо движение. Първото препятствие е тренд линията, която ако бъде пробита ще даде възможност на краткосрочните трейдъри да продадат валутната двойка с цел достигане до зоната на подкрепа около 109.50.  Пробив под тази зона ще подкрепи идеята за развитие на мечи тренд. 


Цената на среброто се понижи във вторник, за да тества възходящата тренд линия при 18.34 долара за унция. Възможен е пробив под нивото на подкрепа, но очакванията ни са за бързо възстановяване на цената и възобновяване на възходящото движение. Изкачване на индикатора CCI над нивото -100 ще сигнализира за засилване на купувачите, а при поскъпване над 18.44 ще имаме сигнал за покупка.  


Нарастващият брой на заразените от коронавирус в Европа нараства, с което нарастват и притесненията за свиване на световната икономика. Водещият индекс на Франция записва пореден ден с понижение, което отразява нагласите на инвеститорите.  На път е индексът да достигне до 200 периодната средна, която е силно ниво на подкрепа и може да ограничи спада на този етап.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | акции | САЩ | цена | пазари | злато | индекси | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини