Парламентът прие на второ четене бюджета на НЗОК за 2020 г.

Депутатите преразпределиха 99.9 млн. лв. за лекарствени продукти

17:59 03.12.2019

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г., съобщи БТА.

„С този бюджет се осигуряват повече средства, не само за същите дейности. Има и много нови“, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти. Той посочи, че има нарастване на разходите в извънболничната помощ.

Министърът обясни, че средствата за лекарства за редки и онкологични заболявания първоначално са били извадени в отделен списък, който обаче още не е готов и никой не знае какъв ще бъде, затова е било възстановено старото правило. „Не са намалени разходите за тези лекарства и хората ще си получат необходимите лекарства“, успокои Ананиев.

Първоначално парите за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ – 264 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94 млн. лв.

Допълнително 6 млн. лв. са отпуснати от резерва за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична меицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

Депутатите преразпределиха 99.9 млн. лв. за лекарствени продукти. 68 млн. лв. отидоха за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специализирани медицински грижи и за домашно лечение на територията на страната. 31.9 млн. лв. бяха преразпределени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвoизливи и cпeшни oпeрaтивни и инвaзивни интeрвeнции при пaциeнти c врoдeни кoaгулoпaтии в уcлoвиятa нa бoлничнaтa мeдицинcкa пoмoщ.

Депутатите решиха започналото лечение на онкологични и онкохемалогични заболявания преди навършване на 18-годишна възраст да продължи да се заплаща до приключването му. 

Народните представители запазиха размерът на 8% здравна вноска. Законът за бюджета на НЗОК влиза в сила от 1 януари 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финанси | НЗОК | бюджет | второ четене

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини