Пауъл предупреди за опасните ефекти от коронавируса

Той даде да се разбере, ще лихвите ще останат на сегашните си нива

Снимка: БТА
16:30 11.02.2020
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл във вторник предупреди Конгреса, че коронавирусът може да навреди на глобалната икономика.

"Ние следим отблизо ситуацията с коронавируса, която може да доведе до смущения в Китай, които да се прелеят към останалата част от световната икономика", каза Пауъл в речта си пред Комитета за финансови услуги на Конгреса, където внесе доклада си за полугодието. 

Той ще говори отново пред Сенатската банкова комисия утре, предаде CNN.

Избухването на коронавируса, от който вече са починали повече от 1000 души, добави несигурност към глобалните перспективи - и американската икономика - тъй като компаниите затвориха заводи и изместиха веригите за доставки, за да ограничат разпространението на инфекциозната болест.

В края на януари Пауъл определи огнището като "много сериозен проблем", но по това време той отбеляза, че вирусът все още е в начален стадий и остава несигурно докъде ще се разпространи и какви ще бъдат макроикономическите ефекти.

Стабилни лихви

Пауъл прекара миналата година начело на ФЕД, опитвайки се да помогне на американската икономика в бурното търговско напрежение между САЩ и Китай. Търговската война доведе до слабост в производствения сектор, навреди на бизнес инвестициите и забави глобалния растеж.

Фед намали лихвите три пъти миналата година - през юли, септември и октомври - до диапазона между 1,25% и 1,5%. Оттогава Пауъл сигнализира, че централната банка планира да предприеме подход на изчакване за тази година - позиция, която той отново затвърди в своите показания пред конгресмените.

"Сегашната позиция на паричната политика вероятно ще бъде запазена", каза Пауъл. Добавяйки: „Ако се появят разработки, които водят до съществена преоценка на нашите перспективи, ние бихме отговорили съответно“.

В своето изявление Пауъл се опита да направи успокояващо послание, че американската икономика все още е на "добро място", но че политиците ще действат според нуждите, за да продължат най-дългата й експанзия, сега в нейната 11-а година.

Ниска безработица, но растящ дефицит

Председателят на ФЕД рутинно посочи рекордно ниския процент на безработица като полза за семействата с ниски и средни доходи, които са сред последните, виждащи преимуществата от икономическата експанзия. Той посочи по-високите заплати за тези общности, особено тези с по-ниско платена работа.

Въпреки това Пауъл предупреди, че страната продължава да се изправя пред предизвикателства, включително привличане на повече работници в работната сила, повишаване на производителността и нарастващия федерален дефицит.

Подновеното предупреждение на Пауъл пред Конгреса да вкара финансите на нацията в ред идва седмици след като непартийната служба за бюджета на Конгреса пусна последния си доклад, като прогнозира, че дефицитът ще се увеличи през следващото десетилетие, достигайки общо 1,7 трилиона долара през 2030 година.

"Поставянето на федералния бюджет на устойчив път в момента на силна икономика ще помогне да се гарантира, че фискалната политика може да се използва, за да се подпомогне стабилизирането на икономиката по време на спад", каза Пауъл. 

"По-устойчивият федерален бюджет също може да подкрепи растежа на икономиката в дългосрочен план."

При исторически ниските лихви, боеприпасите на Фед за спасяване на икономиката намаляват, което изисква фискалната политика на Конгреса да помогне за компенсиране на всяка икономическа слабост.

Изказването на Пауъл идват ден, след като Белият дом пусна фискалния план за бюджета на президента Доналд Тръмп за 2021 г., който призовава за дълбоки съкращения на социалните програми и проектира балансиран бюджет до 2035 г., при условие че икономиката расте с 3% годишно.

Цифрата обаче е значително по-висока от тази, която прогнозират повечето икономисти и Федералния резерв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | САЩ | Федерален резерв | Фед | Джером Пауъл | коронавирус