Печалбата на Credit Suisse скочи с 24% въпреки кризата

Швейцарската банка се готви за структурни промени, които да подкрепят позициите й на световната сцена

Снимка: Credit Suisse

Швейцарската банка Credit Suisse отчете ръст на нетните печалби през последното тримесечие въпреки неблагоприятните условия на пазара. Добрият резултат й позволява да извърши вече планирани структурните промени, като сред тях е създаването на глобално инвестиционно поделение, което ще обедини съществуващите дивизии за влагане в активи и правене на инвестиции, пише CNBC.

Банката отчете нетни приходи от 1.6 млрд. франка (1.48 млрд. евро) през второто тримесечие, което е ръст с 24% на годишна база. Прогнозите на анализаторите бяха за далеч по-ниски стойности. Те очакваха печалбите да достигнат едва 838.9 млн. швейцарски франка (777 млн. евро).

В края на първото тримесечие Credit Suisse е заделила 568 млн. франка (526 млн. евро), за да покрие потенциални загуби от лоши кредити. През второто тази сума е почти двойно по-ниска - 296 млн. франка. От банката споделят, че сумата, натрупана като запаси към края на първото полугодие, е 12 пъти по-голяма от средната за последните 10 години.

Капиталът от първи ред през второто тримесечие се покачва с 0.4 процентни пункта на тримесечна основа до 12.5%. Приходите също растат, като за периода достигат 6.2 млрд. франка спрямо 5.58 млрд. франка преди година, а заедно с тях и дивидентите от акциите на банката - 11% спрямо 9.7% през 2019 г.

„Днес очертаваме мерки, които ще гарантират по-нататъшно укрепване на интегрирания ни модел, като ние сме световен лидер в управлението на богатството със силни глобални възможности за инвестиционно банкиране“, сподели главният изпълнителен директор на  Credit Suisse Томас Готщайн.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банка | тримесечие | отчет | ръст | доклад | структурни промени | печалби

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини