Петролът със слабо поскъпване въпреки опасенията за търсенето

Международната енергийна агенция очаква първия значителен спад в търсенето от 2009 г. насам

Снимка: Pixabay

Цените на петрола отбелязаха леко покачване в понеделник. Притесненията за пониженото търсене в резултат на избухването на коронавируса в Китай бяха засенчени от очакванията за свиване на добива от основните производителки на петрол, предава Reuters.

Петролът сорт Брент се покачи с 0.3% и към 10:45 ч. българско време се търгуваше за 57.37 долара за барел. Лекият американски суров нефт поскъпна с 1.2% до 52.27 долара за барел.

Миналата седмица бе най-успешната за петрола след избухването на заразата в Китай. Тогава европейският сорт поскъпна с 5.2%, а WTI – с 3.4%. Това бе и първото покачване при фючърсите на суровината от първите дни на месец януари.

Япония, която е четвъртият най-голям консуматор на петрол в света, докладва икономическо свиване с 6.3% за периода октомври-декември, като очакванията са това да продължи и през първото тримесечие на 2020 г. Сингапур, чиято обвързана с търговията икономика е барометър за региона, също предупреди за риск от рецесия през първото тримесечие на годината.

„Петролът остава чувствителен към излишъка в предлагането и икономическото забавяне вследствие на вируса в Китай и други части на Азия“, коментира старшият анализатор на OANDA Джефри Хейли.

Международната енергийна агенция заяви миналата седмица, че вирусът ще причини спад в търсенето на „черно злато“ с 435 хил. барела на ден в първата четвърт на 2020 г. спрямо същия период през 2019 г. Това от своя страна би било първото понижение в потреблението на петрол на годишна база от финансовата криза през 2009 г.

Анализатори от Capital Economics заявиха през уикенда, че все още е твърде рано да започнат оценките за икономическото отражение на вируса в дългосрочен план. Според тях инвеститорите ще изчакат данните за производството през февруари, особено за Азия, което би било ранен индикатор колко сериозен ефект в глобален търговски план може да окаже заразата.

Инвеститорите очакват и ОПЕК+ да одобри предложението за допълнително свиване на добива на петрол. Групата се споразумя за редуциране на производството с 1.7 млн. барела на ден до края на март още преди избухването на заразата, а на техническа среща на организацията в началото на февруари бе предложено допълнително намаление с още 600 хил. барела на ден.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | ОПЕК | цени на петрола | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини